Peranti digital bakal diperluaskan kepada pengembara luar negara

Peranti digital bakal diperkenal penggunaannya kepada individu yang pulang dari luar negara dikuarantin di kediaman masing-masing untuk tujuan pemantauan, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Khairy berkata berpuas hati dengan projek rintis yang sedang dijalankan ketika ini dan akan diperluaskan penggunaannya, untuk rekod seramai 404 individu yang pulang dari luar negara dipakaikan peranti digital berkenaan.

“Sebaik kita melepasi projek rintis ini dan berpuas hati, kita akan menggunakan pemakaian peranti digital ini kepada yang lain,” katanya semasa sidang media hari ini.

Media sebelum ini melaporkan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjalankan projek rintis membabitkan pemakaian gelang pengawasan pengesan digital bagi individu yang sedang menjalani kuarantin di rumah termasuk bagi pengembara yang baharu pulang dari luar negara.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Datuk Dr Chong Chee Kheong, dilaporkan berkata projek rintis itu dilaksanakan bawah Pasukan Bertindak Khas Greater Klang Valley melalui penyumberluaran dengan perolehan sebanyak 30,000 unit peranti akan dilaksanakan.

Hingga kini projek rintis ini membabitkan 1,000 unit peranti yang digunakan terhadap pengembara dari luar negara yang mendapat kebenaran menjalani kuarantin di rumah.

Pada masa sama, Khairy berkata, ketika ini hanya 4,159 individu yang pulang dari luar negara yang dibenarkan menjalani kuarantin di kediaman masing-masing.

Beliau berkata, kebenaran berkenaan dibuat selepas mengambil kira penilaian risiko, sejarah vaksinasi dan ujian pengesanan COVID-19, negara asal penerbangan serta keadaan rumah yang akan dijadikan lokasi kuarantin.

“Kita sedia maklum mengenai pendapat bahawa mereka yang kembali ke Malaysia dapat menjalani kuarantin di rumah (ia) adalah tidak betul.

“Kita tidak berikan kebenaran kuarantin di rumah kepada semua orang,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR