Perang Russia-Ukraine: Hisham jangka harga makanan akan naik

June 11, 2022 · Isu semasa

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberi amaran mengenai ‘masa terburuk’ kenaikan harga makanan global susulan perang Russia-Ukraine yang belum menampakkan penghujungnya, belum muncul.

Menurutnya kerosakan di Ukraine, pengeksport utama banyak komoditi asas, serta sekatan keras ke atas Russia, dijangka mendorong kenaikan harga barangan dalam beberapa bulan akan datang.

“Konflik adalah di Eropah, tetapi implikasi – dan kerosakan – adalah global.

“Covid-19 telah menyaksikan gangguan rantaian bekalan secara global di mana penutupan negara menghentikan aliran bekalan makanan dan barangan mentah.

“Kini, konflik Ukraine-Russia memburukkan lagi keadaan. Ketidaktentuan harga komoditi telah melonjak, dengan harga makanan mencecah paras yang tidak dilihat sejak kenaikan harga 2007-2008.

“Suka atau tidak, keselamatan makanan adalah penting untuk keamanan dan kestabilan, tidak ada dua cara mengenainya,” katanya, pada Sidang Kemuncak Keselamatan Asia ke-19 di Singapura pada Sabtu.

Selain makanan, Hishamuddin berkata negara di seluruh dunia menghadapi tiga lagi cabaran biasa – jenayah rentas sempadan, maklumat salah dalam talian dan ancaman peperangan biologi – yang memerlukan kerjasama keselamatan.

Pandemik Covid-19, katanya, turut memberikan “peluang keemasan” bagi kumpulan pengganas untuk menggabungkan naratif pelampau mereka dengan idea palsu mengenai virus itu.

“Ini dilakukan melalui kempen salah faham maklumat yang diselaraskan seperti teori konspirasi mengenai vaksin; tuntutan pembalasan Tuhan terhadap orang yang tidak beriman, dan juga tuduhan untuk menjadikan virus sebagai senjata.

“Ini sebagai peringatan bahawa kita mesti terus berwaspada dalam memerangi ekstremisme dan tidak mampu untuk mengalihkan pandangan kita dari perang ini.

“Ketiga, adalah ancaman peperangan biologi. Kita telah melihat secara langsung bagaimana Covid-19, virus yang tidak kelihatan, membawa negara-negara bertekuk lutut.

“Ia sudah pasti mengingatkan kita tentang kelemahan dan sememangnya, sehingga ke hari ini, kita semua masih cuba untuk membina semula dan pulih daripada kesan buruk yang ditinggalkan oleh Covid-19 kepada kita.

“Tetapi, di sebalik tabir – musuh yang berpotensi melihat skala kemusnahan yang dibawa oleh virus yang tidak kelihatan ini dan sedang merancang langkah seterusnya,” katanya.

Sehubungan itu, Hishammuddin menyeru semua negara untuk meneruskan kerjasama praktikal di peringkat sub-serantau serta menggalakkan langkah-langkah membina kepercayaan dan keyakinan untuk menangani cabaran keselamatan yang muncul.

Berita berkaitan
Henti berbalah, UMNO perlu rapatkan barisan hadapi PRU-15: Hishammuddin
58 minit lalu· Politik
4.8 juta warga Ukraine berdaftar sebagai pelarian di Eropah
June 10, 2022· Dunia
Syarikat Jepun bakal terjejas susulan sekatan terhadap Rusia
May 30, 2022· Dunia
Lebih 100 juta orang dihalau dari rumah sendiri seluruh dunia: PBB
May 23, 2022· Dunia
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Annuar perjelas punca harga barang naik
50 minit lalu · Isu semasa
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
60 minit lalu · Isu semasa
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
1 jam lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
1 jam lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
1 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
3 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok