Perang Rusia-Ukraine: Apakah nasib Malaysia?

May 22, 2022 · Isu semasa

Kebimbangan pemimpin dunia terhadap konflik Rusia-Ukraine semakin kemuncak apabila Presiden Rusia, Vladimir Putin melancarkan serangan di Ukraine bagi mempertahankan kumpulan pemisah di timur negara itu.

Memandangkan konflik ini berlaku jauh di Eropah Timur, adakah ia turut memberikan kesan negara lain termasuk di Asia khususnya Malaysia?

Hakikatnya, perang Rusia-Ukraine kini te­lah pun memberi kesan kepada harga minyak mentah dunia akibat sekatan ke atas minyak Rusia selain turut melonjakkan harga makanan di kebanyakan rantau ekoran gangguan kepada ran­taian bekalan dari Ukraine.

Seperti yang diketahui, Moscow merupakan pengeksport utama minyak kedua di dunia dan gas asli terutamanya ke Eropah.

Konflik yang berlaku mengakibatkan lonjakan harga minyak seterusnya menyebabkan inflasi. Sejurus Putin melancarkan serangan, harga minyak mentah Brent mencecah AS$100 setong buat kali pertama sejak 2014.

Menurut penganalisis kanan Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) Malaysia, Shahriman Lockman, rakyat Malaysia harus memberikan perhatian kepada isu ini kerana ia mampu memberikan kesan inflasi kepada negara.

Dengan kenaikan ini juga bermakna harga petrol semasa di Malaysia akan turut meningkat. Hal ini disebabkan turun dan naik harga minyak di negara kita bergantung kepada dua faktor iaitu harga minyak mentah dunia dan juga kadar tukaran mata wang Ringgit.

Apabila berlakunya peningkatan, ia akan memberikan kesan kepada kos pengangkutan dan perniagaan dan mungkin boleh menyebabkan berlaku kenaikan harga barangan yang sudah semakin menaik.

Dalam pada itu,  Felo Kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusan­tara (NASR), Dr. Azmi Hassan berkata, Putin kini semakin terdesak kerana beliau berada dalam satu keadaan iaitu tidak banyak ‘pergerakan’ boleh dilakukan.

“Bantuan Barat terhadap Ukraine termasuk peralatan ketenteraan yang canggih dan besar serta sekatan ekonomi ke atas Rusia memaksa Putin mengeluar­kan amaran senjata nuklear.

“Namun, seluruh dunia perlu memandang serius ancaman senjata nuklear oleh Rusia kerana Putin terdesak untuk menghentikan Barat daripada terus me­nyalurkan senjata kepada Ukraine.

“Sekiranya Rusia benar-benar melancarkan senjata nuklear, maka perang berskala lebih besar iaitu Perang Dunia Ketiga akan meletus di Eropah Timur,” katanya.

Sementara itu, ditanya me­ngenai kesan Perang Dunia Ketiga terhadap Malaysia, Azmi berkata, negara ini berisiko untuk turut terkesan, namun tidak secara langsung berkaitan bahaya senjata nuklear.

“Dari segi bahaya senjata nuklear, Malaysia mungkin tidak terjejas secara langsung kerana dari sudut geografi, negara ini terletak jauh dengan Eropah Timur.

“Namun, meskipun Malaysia mengambil sikap berkecuali, kita akan terjejas secara langsung dari segi politik, geopolitik dan ekonomi.

“Bukan sahaja Malaysia, bahkan negara yang paling jauh de­ngan Ukraine pun akan turut sama terjejas sekiranya Perang Dunia Ketiga meletus,” katanya.

Popular
Ia berlaku seperti jangkaan, kata pendakwaan bantah permohonan Najib
July 6, 2022
Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo
July 6, 2022
Youtuber tarik tudung dua wanita Islam didakwa di mahkamah
July 6, 2022
Hakim setuju lawat 2 banglo disebut dalam kes rasuah Presiden UMNO
July 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Maybank naikkan kadar pinjaman asas 25 mata mulai Jumaat
11 minit lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh lagi, Bursa Malaysia pula menjunam
18 minit lalu · Isu semasa
4 Ogos keputusan permohonan Rosmah ketepi Sri Ram
29 minit lalu · Isu semasa
Gempa di Laut Andaman tak cetus tsunami di Malaysia
37 minit lalu · Isu semasa
21 Julai keputusan Najib boleh atau tidak dapat khidmat QC Britain
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
2 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok