Peperiksaan SPM 2020 paling sukar dilaksanakan KPM : Radzi

Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 merupakan yang paling sukar dilaksanakan ketika negara berdepan pandemik COVID-19, menurut Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin.

Bagaimanapun, Radzi melahirkan rasa lega dan berterima kasih kepada warga kementerian dengan komitmen yang ditunjukkan bagi memastikan perjalanan peperiksan SPM 2020 berlangsung dengan lancar walaupun berdepan saat sukar ketika ini.

“Di luar sana mungkin nampak perjalanannya agak teratur dan baik tetapi proses yang dilalui dibelakang, terdapatnya pelbagai penelitian yang dibuat.

“Saya secara peribadi amat bersyukur dan seluruh KPM merasakan ini merupakan satu kejayaan kita dalam menghadapi keadaan yang cukup sukar,” kata beliau dipetik Bernama.

Dalam majlis sama, Radzi juga mengumumkan tarikh peperiksaan SPM yang dijadualkan semula untuk 2,969 calon atau 0.74 peratus dari keseluruhan calon SPM 2020, yang tidak dapat menduduki peperiksaan itu adalah dari 6 April hingga 23 April.

Calon tersebut merupakan pelajar yang tidak dapat hadir kerana dikuarantinkan atau atas sebab-sebab kesihatan.

Dalam pada masa yang sama juga, beliau turut mengumumkan bahawa pemeriksaan kertas SPM yang sedang berjalan ketika ini, buat pertama kalinya dalam sejarah diperiksa sepenuhnya secara dalam talian kecuali kertas Pendidikan Seni Visual.

Pada masa yang sama beliau berkata keputusan peperiksaan SPM akan diumumkan pada masa yang sesuai, bagi membolehkan para calon mempunyai ruang yang cukup untuk memohon kemasukan ke institusi pengajian tinggi.

SPM 2020 yang bermula pada 22 Februari 2021 tamat hari ini, dengan kertas terakhir merupakan kertas Sains Komputer.

BERITA BERKAIT
POPULAR