Penyaluran bantuan wang ihsan diselaras PKOB Negeri: NADMA

Penyaluran Bantuan Wang Ihsan (BWI) akan diselaraskan di peringkat Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Negeri dengan kerjasama Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri.

Perkara itu diputuskan dalam Mesyuarat Pasukan Petugas Pengurusan Pasca Banjir dan Kesiapsiagaan Menghadapi Gelombang Kedua Bencana Banjir hari ini yang dipengerusikan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) selaku urus setia, menurut laporan Bernama.

Pusat Kawalan Operasi Bencana Pusat (NDCC) NADMA dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan penyaluran bantuan akan dilaksanakan melalui tiga kaedah iaitu sama ada menerusi serahan tunai di PKOB negeri, serahan tunai rumah ke rumah atau pemindahan secara dalam talian.

“BWI sebanyak RM1,000 kepada Ketua Isi Rumah (KIR) dan RM10,000 kepada waris mangsa bencana yang meninggal dunia telah disalurkan kepada pihak negeri dan sehingga hari ini peruntukan sebanyak RM34 juta telah disalurkan kepada negeri berdasarkan anggaran yang dibuat PKOB negeri-negeri terlibat,” menurut kenyataan itu.

NADMA berkata menurut amaran Ramalan Cuaca Signifikan 28 Dis hingga 3 Jan 2022 oleh Jabatan Meteorologi (MetMalaysia), Luruan Monsun yang sedang berlaku dijangka berterusan sehingga 3 Jan 2022.

Selain itu, ia berpotensi menyebabkan hujan berterusan di timur Sabah sehingga 2 Jan 2022 dan barat Sarawak dari 29 hingga 31 Dis ini.

“Angin kencang dan laut bergelora di perairan Pantai Timur Semenanjung, utara Sarawak dan Sabah diramal berterusan sehingga 2 Jan tahun depan.

Mesyuarat harian Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Pusat bilangan 9 hari ini sekali lagi memberi peringatan berkaitan pengaktifan PKOB negeri-negeri yang dijangka terkesan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR