Penjual kuih dituduh bunuh polis trafik

Seorang penjual kuih dihadapkan ke Mahkamah Majistret Georgetown pada Jumaat atas pertuduhan membunuh seorang anggota polis minggu lalu.

Mohd Arafat Taufik, 35, mengangguk faham selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Jamaliah Abd Manap namun tiada sebarang pengakuan direkodkan daripada tertuduh kerana kes bunuh berada di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Mengikut pertuduhan, Mohd Arafat didakwa menunggang motosikal dalam keadaan berbahaya dan melanggar motosikal yang dinaiki Konstabel Muhammad Iqbal Mazlan sehingga mangsa terjatuh dan meninggal dunia di Jalan Utama, antara 1 hingga 2 pagi, 17 April lepas.

Memetik laporan Bernama, lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 23 Jun untuk sebutan semula kes sementara menunggu proses dokumentasi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Yazid Mustaqim Roslan manakala tertuduh diwakili peguam G Shanmugam.

Pada 18 April lepas, media melaporkan Muhammad Iqbal yang sedang menjalankan rondaan cegah jenayah maut ketika mengejar suspek, selepas motosikal yang ditunggangnya dilanggar suspek dan terbabas, menyebabkan dia terjatuh dan kepalanya terhantuk pada pembahagi jalan.

BERITA BERKAIT
POPULAR