Penjawat awam sokong Israel ditahan polis positif dadah

Polis tangkap penjawat awam sokong Israel dalam aplikasi TikTok.

Seorang penjawat awam berusia 31 tahun yang ditahan polis kerana didakwa menyokong Israel menerusi satu video berdurasi 59 saat yang dimuat naik di aplikasi TikTok didapati positif dadah.

Lelaki terbabit ditahan sepasukan polis Daerah Melaka Tengah dan hasil ujian kencing mendapati suspek positif dadah jenis morfin.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengan ACP Afzanizar Ahmad berkata, pihaknya menerima laporan polis pada pukul 11.13 pagi semalam sebelum lelaki itu dipanggil untuk direkodkan keterangan, beberapa jam kemudian.

“Hasil siasatan yang dijalankan mendapati, suspek telah memuat naik satu video di aplikasi berkenaan dengan nama pengguna @pahlawan90, yang menyatakan sokongan terhadap Israel.

“Video tular tersebut telah menimbulkan reaksi negatif daripada masyarakat, kerana dilihat menyentuh sensitiviti agama,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Afzanizar berkata, ujian saringan air kencing mendapati suspek positif dadah jenis morfin dan didapati suspek memuat naik video tersebut ketika di bawah pengaruh dadah.

Suspek kini direman selama dua hari bermula hari ini untuk siasatan berasingan di bawah Seksyen 15(1)(A) Akta Dadah Berbahaya 1952, selain itu, kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 505(C) Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan kenyataan yang mendatang khianat awam dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Polis menyeru kepada orang awam supaya menggunakan paltform media sosial dengan bertanggungjawab, dengan mengelakkan membuat kenyataan yang menyentuh sesnsitiviti mana-mana agama dan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum,” katanya.

POPULAR
Cemas tertukar bayi di hospitalJune 13, 2021
Malaysia sedang bangunkan dua vaksin Covid-19 sendiriJune 12, 2021
Polis tahan lori bawa 48 pekerja kilang proses ayam positif Covid-19June 14, 2021
Masjid tak ditutup, aktiviti hanya ditangguh, kata Mufti KelantanJune 13, 2021
Agong yakin langkah kerajaan tadbir negara, tangani Covid-19June 13, 2021
PM yakin Kuala Lumpur capai imunisasi kelompok menjelang 31 OgosJune 13, 2021