Peniaga wanita sebar berita palsu Covid-19 kena siasat

Seorang peniaga wanita yang menyebarkan berita palsu selepas melihat beberapa anggota polis memakai pakaian penuh perlindungan diri (PPE) sambil membawa mayat seorang lelaki, dipanggil memberi keterangan berhubung dakwaannya itu.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Superintendan Lee Chong Chern berkata polis mengambil keterangan wanita berusia 47 tahun itu setelah satu pesanan suara tular hingga mencetuskan panik masyarakat di Sungai Bakap.

“Polis merakam percakapan seorang peniaga wanita yang didakwa menyebar berita palsu melalui pesanan suara berhubung penularan wabak Covid-19 di Sungai Bakap, di sini sehingga mencetuskan panik masyarakat di kawasan itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu satu laporan dibuat Ketua Balai Polis Sungai Bakap berhubung perkara berkenaan pada jam 1.30 tengah hari semalam.

“Wanita itu memaklumkan dia menghantar pesanan berkenaan kelmarin, ketika sedang menjalankan perniagaan di tepi jalan besar Sungai Bakap dan ternampak konvoi pasukan polis menghala ke Hospital Sungai Bakap (HSB) dengan mengenakan pakaian penuh perlindungan diri (PPE).

“Tujuan dia menghantar pesanan suara itu adalah untuk memberi ingatan kepada ahli keluarga dan rakan supaya berjaga-jaga dengan virus Covid-19 yang semakin meningkat.

“Bagaimanapun, siasatan mendapati pesanan suara dihantar wanita itu melalui aplikasi WhatsApp mengandungi berita palsu sebelum ia tular lalu mencetuskan panik dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Chong Chern berkata, hasil semakan juga mendapati punca wanita itu bertindak demikian selepas dia melihat pasukan polis dari Balai Polis Sungai Bakap membawa mayat seorang lelaki yang meninggal dunia di Kampung Valdor.

“Anggota polis memakai PPE sebagai perlindungan diri dan langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan berlaku perkara di luar jangkaan,” katanya.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 505 (b) kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

BERITA BERKAIT
POPULAR