
Seorang wanita dijatuhi hukuman penjara kerana mencuri milo di Marang.
Seorang peniaga dijatuhi hukuman penjara tiga tahun oleh Mahkamah Sesyen Kota Bharu kerana mendedahkan kanak-kanak lelaki berusia 3 tahun kepada dadah jenis methamphetamine dan heroin.
Mohd Shahrizuan Alias, 32, didakwa mendedahkan budak lelaki itu kepada bahan berbahaya yang menyebabkan keracunan dalam badannya sekitar jam 3 petang pada 18 Jun lalu di tepi sungai Kampung Sri Jaya, Mahligai, Dabong, Kuala Krai.
Hakim Mohd Zul Zakiqudin Zulkifli turut memerintahkan tertuduh dikenakan bon berkelakuan baik sebanyak RM3,000 dan memerintahkan dia melakukan khidmat masyarakat selama 180 jam.
Mohd Shahrizuan didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun, denda maksimum RM50,000, atau kedua-duanya sekali.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Wan Nurul Hanini Wan Ahmad Shukry manakala Mohd Shahrizuan tidak diwakili peguam.
Terdahulu, Wan Nurul menggesa hukuman setimpal kerana Mohd Shahrizuan mendedahkan kanak-kanak yang berada di bawah jagaannya itu kepada dadah berbahaya.
Beliau berkata, tertuduh, sebagai orang dewasa, tidak sepatutnya cuai sehingga meletakkan bahan berbahaya itu di sekeliling kanak-kanak, lebih-lebih lagi ia mengakibatkan keracunan pada kanak-kanak berusia 3 tahun itu.
Sebelum ini media melaporkan seorang kanak-kanak lelaki berusia 3 tahun berada dalam keadaan kritikal selepas dadah ditemui dalam badannya.
Mangsa yang tinggal di Kampung Sri Bintang, Kuala Krai dikejarkan ke Hospital Sultan Ismail Petra Kuala Krai pada jam 5 pagi, sebelum pihak hospital memaklumkan kejadian itu kepada pihak berkuasa.
Sebelum ini, pemangku Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata susulan kejadian itu, polis menahan seorang penagih dadah yang merupakan bapa saudara mangsa.
Kanak-kanak tiga tahun kritikal, doktor temui dadah dalam badan