Pengusaha hotel, homestay rayu diberi peluang dan insentif

September 16, 2021 · Isu semasa

Majoriti pengusaha hotel dan homestay merayu agar kerajaan memberi peluang dan insentif bagi membangunkan semula industri pelancongan yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pengusaha hotel dan homestay memberi komitmen untuk memastikan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) berada pada tahap terbaik, disamping menjamin semua kakitangan menerima suntikan dan sanitasi dijalankan dengan kerap.

“Majoriti dari Pengusaha Hotel dan Homestay merayu kepada kerajaan untuk memberikan mereka ruang dan insentif bagi membangunkan semula industri pelancongan yang paling terkesan akibat pandemik Covid-19.

“Mereka juga memberikan komitmen untuk memastikan semua kakitangan menerima suntikan vaksin bersama jaminan semua fasiliti dan fasiliti penginapan disanitasi dari semasa ke semasa bagi mengekang penularan wabak Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan.

Muhyiddin hari ini diberi taklimat oleh Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi, Tuan Nasaruddin Abd Mutalib dan menyertai majlis dialog bersama wakil-wakil pengusaha hotel, pengusaha homestay, pengusaha kereta sewa dan pemandu teksi.

Beliau diiringi Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Dr Santhara Kumar yang turut berada di Langkawi bagi meninjau projek rintis gelembung pelancongan yang bermula hari ini.

Semasa dialog tersebut, Muhyiddin juga menerima beberapa memorandum dari wakil-wakil pengusaha industri pelancongan yang akan dibawa ke perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurut Muhyiddin, sektor pelancongan antara penyumbang utama kepada ekonomi negara.

“Sebagaimana yang kita sedia maklum, sektor pelancongan adalah antara penyumbang terbesar kepada ekonomi Malaysia dan pada tahun 2019 sebelum pandemik, sektor ini menyumbang sebanyak 15.9 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Berikutan penutupan sempadan negara dan Perintah Kawalan Pergerakan, sektor ini antara sektor yang paling terjejas oleh pandemik Covid-19,” katanya.

Selain itu, Muhyiddin semasa pentadbirannya mengumumkan pakej rangsangan ekonomi yang telah saya umumkan sejak Mac 2020, lebih RM249.7 juta telah dimanfaatkan oleh rakyat dan perniagaan di Pulau Langkawi.

Antaranya, Bantuan Prihatin Rakyat (BPN) sebanyak RM19 juta telah diberikan kepada 24,058 penerima dan Program Subsidi Upah sebanyak RM182.3 juta kepada 1, 522 majikan yang memanfaatkan 31, 852 pekerja.

Sebanyak RM386,500 juga telah diberikan kepada 773 pemandu teksi dan bas, manakala sejumlah RM35,400 telah diberikan kepada 59 pengusaha inap desa.

Ujarnya lagi, program gelembung pelancongan diharapkan dapat menjadi titik permulaan kepada lebih banyak pembukaan destinasi gelembung pelancongan dengan selamat dan teratur.

Kejayaan gelembung pelancongan Pulau Langkawi ini juga bakal menjadi penanda aras kepada pembukaan destinasi-destinasi pelancongan lain dalam masa terdekat, insya-Allah,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Selepas jadi PM, Anwar kata sedia terima PN dalam kerajaan dibentuk
November 24, 2022· Politik
Agong titah 30 MP BN datang menghadap, yang datang cuma 3
November 23, 2022· Politik
PN terima satu lagi sokongan angkat Muhyiddin jadi PM
November 22, 2022· Politik
PN, GPS bincang bentuk kerajaan Persekutuan
November 20, 2022· Politik
Popular
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022
Semua pihak perlu peka isu buli
December 15, 2021
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
10 jam lalu · Isu semasa
3,024 kes baharu, lapan kematian
22 jam lalu · Isu semasa
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022 · Isu semasa
Sentiasa buat baik dan buatlah yang terbaik, pesan Radzi
November 25, 2022 · Isu semasa
2,877 kes baharu, lapan kematian
November 25, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok