Pengurusan kes rayuan kerani kemalangan basikal lajak 28 Jun

May 11, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Rayuan menetapkan 28 Jun bagi pengurusan kes selanjutnya dalam rayuan Sam Ke Ting terhadap sabitan dan hukuman penjaranya kerana memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja menaiki basikal yang diubah suai dikenali sebagai basikal lajak.

Tarikh itu ditetapkan selepas pengurusan kes diadakan di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Mohd Khairi Haron hari ini, menurut laporan Bernama.

Peguam Harvinderjit Singh dan Faizal Mokhtar yang mewakili Sam menghadiri prosiding pengurusan kes itu manakala Timbalan Pendakwa Raya Ng Siew Wee hadir bagi pihak pendakwaan.

Ketika dihubungi, Harvinderjit Singh berkata timbalan pendaftar menetapkan 28 Jun bagi pengurusan kes selanjutnya untuk mendapatkan rekod rayuan dan bagi membolehkan rekod rayuan itu diserahkan kepada pihak-pihak dalam kes itu.

Beliau berkata dia juga memaklumkan kepada Mohd Khairi bahawa bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram telah dilantik sebagai peguam utama dan beliau (Harvinderjit) sebagai peguam bersama untuk mewakili Sam dalam rayuannya.

Harvinderjit Singh berkata pihak pendakwaan juga mengesahkan mereka telah menerima notis rayuan yang difailkan Sam.

Beliau berkata pihak pembelaan memaklumkan kepada timbalan pendaftar mereka mahukan rekod rayuan, nota prosiding dan hujahan untuk rayuan terdahulu pada 2019 oleh pihak pendakwaan dimasukkan ke dalam rayuan di hadapan Mahkamah Rayuan.

“Ini kerana isu kes prima facie juga akan ditentukan oleh Mahkamah Rayuan.

“Mahkamah memerintahkan supaya surat ditulis kepada Mahkamah TInggi Johor Baharu untuk memohon perkara yang sama,” katanya.

Pada 28 Okt 2019, Mahkamah Majistret Johor Bahru membebaskan Sam tanpa mengarahkannya membela diri atas pertuduhan memandu secara melulu dan menyebabkan kematian lapan remaja di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bahru, Johor pada 3.20 pagi pada 18 Feb 2017.

Lapan remaja yang terbunuh dalam insiden itu ialah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16.

Pada 2019, Hakim Mahkamah Tinggi Shahnaz Sulaiman membenarkan rayuan pendakwaan dan memerintahkan Sam untuk membela diri atas tuduhan memandu secara melulu.

Majistret Siti Hajar Ali, yang mendengar kes itu pada 2019, sekali lagi melepas dan membebaskan Sam di akhir kes pembelaan menyebabkan pihak pendakwaan memfailkan rayuan kedua di Mahkamah Tinggi.

Pada 13 April lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abu Bakar Katar membenarkan rayuan pendakwaan dan mensabitkan Sam atas pertuduhan memandu secara melulu dan menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000.

Sam mendapat kebenaran untuk merayu daripada Mahkamah Rayuan pada 18 April lepas terhadap sabitan dan hukuman penjaranya. Mahkamah Rayuan juga membenarkan permohonan Sam untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara dan bebas dengan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu pendengaran rayuannya.

Berita berkaitan
Kalimah Allah: Titah Sultan Selangor bermakna kerajaan belum rujuk Majlis Raja-Raja
June 8, 2023· Isu semasa
Anak saudara Sivarasa bebas tuduhan rasuah
June 8, 2023· Isu semasa
1MDB dapat kebenaran teruskan saman terhadap rakan sekutu Jho Low
June 7, 2023· Politik
PMX diminta bawa bincang isu kalimah Allah ke MKI terlebih dahulu, titah Sultan Selangor
June 7, 2023· Isu semasa
Popular
Kerajaan buat pusingan U, umum subsidi ayam dan telur akan diteruskan
June 9, 2023
Tajaan JPA bagi bidang perubatan pergigian dan farmasi dihentikan
June 10, 2023
SPRM sahkan beku akaun bekas menteri kanan dalam siasatan dana RM2.3 bilion
June 9, 2023
Sanusi mohon perintah mahkamah tentukan skop pengampunan Anwar
June 9, 2023
Lagi Isu semasa terkini
PMX umum peruntukan tambahan RM3O juta kepada sekolah Tamil
22 minit lalu · Isu semasa
Lanjutkan pengecualian duti setem hartanah, kata persatuan kepada kerajaan
5 jam lalu · Isu semasa
Tajaan JPA bagi bidang perubatan pergigian dan farmasi dihentikan
5 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan buat pusingan U, umum subsidi ayam dan telur akan diteruskan
June 9, 2023 · Isu semasa
Khidmat Nor Shamsiah tak disambung, Shaik Abdul Rasheed jadi Gabenor baharu 1 Julai
June 9, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
June 9, 2023
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok