Pengundi dihalang mengundi semasa PRN Johor dibenar cabar SPR

June 22, 2022 · Isu semasa

Seorang pengundi berdaftar Parlimen Iskandar Puteri memperoleh kebenaran Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk memulakan tindakan undang-undang berhubung tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menghalangnya daripada mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, 12 Mac lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Noorin Badaruddin membuat keputusan itu selepas menolak bantahan Jabatan Peguam Negara (AGC) terhadap permohonan kebenaran semakan kehakiman dikemukakan R.K Tamileswaaran, 26, selaku pemohon terhadap SPR dan Kerajaan Malaysia sebagai responden pertama dan kedua, lapor Bernama.

Beliau berkata permohonan itu mempunyai merit untuk didengar dan menetapkan 6 Julai untuk pengurusan kes.

Prosiding hari ini dihadiri Peguam Kanan Persekutuan Mohammad Al-Saifi Hashim dan Nik Ahmad Marzuki Nik Mohamad serta Peguam Persekutuan Nor Aqilah Abdul Halim dari AGC manakala Tamileswaaran diwakili peguam New Sin Yew dan Beatrice Chin Yuen Xin.

Menerusi permohonan difailkan pada 8 Jun lepas, lelaki itu memohon perintah mahkamah supaya membatalkan keputusan atau tindakan SPR yang menghalangnya daripada mengundi pada 12 Mac lepas atas alasan beliau masih dalam tempoh kuarantin selepas disahkan positif Covid-19 pada 7 Mac.

Pemohon juga memohon deklarasi SPR bertindak secara salah dari sisi undang-undang dalam menafikan haknya untuk mengundi selain memohon deklarasi bahawa SPR mencabuli hak perlembagaan pemohon di bawah Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan.

Menurut Tamileswaaran, beliau diarahkan untuk menjalani kuarantin di rumah selepas disahkan positif Covid-19 dan pada hari pengundian, beliau memasuki hari keenam kuarantin.

Dakwa pemohon, pada hari pengundian, jam 11.58 pagi beliau menjalani suatu ujian saringan kendiri Covid-19 di rumah dan keputusan daripada ujian saringan itu menunjukkan bahawa beliau negatif Covid-19.

Beliau berkata pada 10.30 pagi, ibu bapanya pergi ke pusat mengundi terlebih dahulu untuk mengundi dan mereka telah mendapatkan penjelasan daripada pegawai SPR yang bertugas mengenai situasi pemohon dan bertanya sama ada pemohon dibenarkan untuk datang mengundi atau tidak.

Dakwa pemohon, pada masa itu pegawai SPR yang bertugas memberitahu ibu bapanya bahawa pemohon boleh datang mengundi kerana terdapat sebuah khemah mengundi khas yang disediakan untuk individu seperti pemohon.

Menurut pemohon, setibanya di pusat mengundi pada 12.55 tengah hari, pegawai RELA dan anggota polis yang mengawal laluan masuk telah memeriksa MySejahtera pemohon yang menunjukkan risiko ‘Tinggi’ dan mengarahkan pemohon untuk pergi ke khemah mengundi khas yang ditempatkan di pusat mengundi itu.

Bagaimanapun, pemohon mendakwa beliau terkejut apabila pegawai SPR memaklumkan mereka menerima arahan baharu daripada SPR iaitu individu sedang dalam tempoh kuarantin tidak dibenarkan untuk mengundi dan perlu mendapatkan kebenaran daripada Pegawai Kesihatan Daerah terlebih dahulu sebelum dibenarkan mengundi.

Berita berkaitan
Rahman Dahlan nafi UMNO Sabah sudah muktamadkan kerjasama dengan Warisan
December 15, 2023· Politik
Hilman kekal ADUN Gombak Setia, mahu ambil tindakan undang-undang
December 11, 2023· Politik
SPR jangka 70 peratusan keluar pengundi pada PRK Kemaman esok
December 1, 2023· Isu semasa
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023· Politik
Popular
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024
Netizen persoal isu ‘roadtax’, MyJPJ jika bawa kenderaan orang lain
February 10, 2023
Langkah kawal emosi – redha, maaf dan syukur
September 26, 2021
Kes bunuh diri meningkat petanda rakyat semakin terdesak?
June 12, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024 · Isu semasa
Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb
January 17, 2024 · Isu semasa
Ringgit menyusut dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
January 17, 2024 · Isu semasa
278 mangsa banjir di tiga negeri masih ditempatkan di PPS
January 17, 2024 · Isu semasa
Gangguan bekalan air bermula esok di Pulau Pinang
January 9, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok