Penghina Permaisuri Agong direman esok: Bukit Aman

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed.

Bukit Aman mengesahkan pelukis grafik, Mohd Fahmi Reza Mohd Zarin @ Fahmi Reza disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Datuk Huzir Mohamed berkata kes itu disiasat oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (D5) JSJ Bukit Aman.

Terdahulu, katanya polis menerima laporan terhadap pemilik akaun Facebook Fahmi Reza yang didapati menghina Raja Permaisuri Agong dalam akaun tersebut.

“Suspek telah memuat naik satu posting yang mengandungi sekeping gambar KDYMM Seri PAduka Baginda Raja Permaisuri Agong berserta kenyataan berbunyi ‘This is dengki ke? 100 dengki songs, all in one playlist’.

“Suspek turut memuat naik satu link spotify yang menyenaraikan lagu-lagu yang mengandungi perkataan ‘jealousy’ berserta gambar baginda yang tertera perkataan ‘this is dengki ke?’,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Berikutan itu, Huzir berkata, JSJ Bukit Aman telah menahan Fahmi di Kuala Lumpur dan akan direman esok mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah untuk siasatan lanjut.

Sebelum ini, media melaporkan pereka grafik itu ditahan di rumahnya kira-kira jam 7 malam dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi untuk siasatan lanjut.

POPULAR