Penghakiman penuh kes basikal lajak: Pendakwaan buktikan Sam salah

April 15, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Johor Bahru mensabitkan kerani, Sam Ke Ting, atas pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak pada 2017, selepas berpuas hati bahawa pendakwaan berjaya membuktikan kes itu mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Hakim Abu Bakar Katar dalam penghakiman penuhnya berkata, pihak responden turut didapati gagal mengemukakan pembelaan pada peringkat pendakwaan perbicaraannya.

Beliau berkata, kenyataan tidak bersumpah wanita berusia 27 tahun itu dari kandang tertuduh selepas Mahkamah Tinggi memerintahkannya untuk membela diri, adalah penafian kosong semata-mata yang difikirkan kemudian.

“Responden (Ke Ting) dalam pembelaannya menyatakan tidak nampak kumpulan basikal di tempat kemalangan dan ada kenderaan lain yang melanggar basikal mangsa sebelum melarikan diri. Namun, versi ini tidak pernah ditimbulkan responden ketika kes pendakwaan.

“Mahkamah Bicara (Mahkamah Majistret) telah terkhilaf apabila gagal menimbangkan pembelaan responden tidak menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah atas kes pendakwaan, khasnya responden yang memandu keretanya secara berbahaya, mengambil kira keadaan jalan yang berselekoh dan berbukit.

“Mahkamah Bicara turut terkhilaf apabila menerima pembelaan responden tidak mengetahui adanya aktiviti basikal lajak pada malam kejadian, sebagai alasan untuk memandu keretanya secara berbahaya sehingga mengorbankan lapan mangsa.

“Responden seharusnya memandu kereta dengan lebih berhati-hati dan bukannya memandu dengan laju sehingga menyebabkan kemalangan itu. Responden juga sepatutnya menyedari kawasan kemalangan itu, pencahayaannya tidak begitu terang kira-kira jam 3.20 pagi ketika kejadian berlaku, tambahan pula jarak penglihatan ke hadapan agak terhad.

“Sehubungan itu, responden seharusnya sedar ada risiko yang mungkin boleh berlaku jika memandu keretanya melebihi had 50 kilometer sejam sebelum sampai di tempat kemalangan,” katanya seperti dilapor BH.

Rabu lalu, mahkamah memerintahkan Ke Ting dipenjara enam tahun dan didenda RM6,000 atas kesalahan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak pada 2017.

Abu Bakar dalam keputusannya terhadap rayuan kes itu, turut memerintahkan Ke Ting menjalani hukuman penjara enam bulan lagi jika gagal membayar denda, selain hilang kelayakan memandu selama tiga tahun berkuat kuasa selepas selesai menjalani hukuman penjara.

Ia sekali gus mengetepikan keputusan Mahkamah Majistret pada 10 Oktober lalu, yang mengekalkan keputusan untuk melepas dan membebaskan responden daripada pertuduhan berkenaan.

Dalam tragedi berdarah kira-kira jam 3.20 pagi 18 Februari 2017 di Jalan Lingkaran Dalam, di sini, lapan remaja berbasikal lajak maut, manakala empat parah dan empat lagi turut cedera dirempuh kereta.

Remaja yang maut ialah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14; dan Haizad Kasrin, 16.

Seterusnya dalam penghakiman penuh itu lagi, Abu Bakar berkata, responden dalam pembelaannya juga gagal menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah atas kes pendakwaan.

Sebaliknya, beliau berkata, pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

“Oleh itu, mahkamah ini mengakaskan (mengetepikan) keputusan Mahkamah Bicara yang melepas dan membebaskan responden di akhir kes pembelaan.

“Mahkamah ini selanjutnya memutuskan responden adalah bersalah dan disabitkan pertuduhan mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Berita berkaitan
Saman Jason Lo terhadap Bernama ditolak Mahkamah Tinggi
May 31, 2023· Isu semasa
Kes RM27 juta SRC: Peguam Najib minta segera perbicaraan jika kes tak digugurkan
May 29, 2023· Politik
Bekas Hakim Mahkamah Syariah dituduh terima rasuah dalam kes hukuman khalwat
May 25, 2023· Isu semasa
Perbicaraan kes saman Zakir Naik terhadap Ramasamy panas
May 24, 2023· Isu semasa
Popular
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
June 1, 2023
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
June 1, 2023
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
June 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
10 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
10 jam lalu · Isu semasa
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
11 jam lalu · Isu semasa
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
11 jam lalu · Isu semasa
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan Nasional tak serang peribadi saya macam PH-UMNO
7 jam lalu
[VIDEO] Khairy akan bertemu Muhyiddin dalam masa terdekat
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok