Penggunaan gajet: Kanak-kanak terdedah kepada risiko rabun jauh

Telefon pintar, tablet, komputer serta pelbagai lagi gajet yang wujud pada masa kini menjadi alat yang paling kerap digunakan oleh segenap lapisan masyarakat saban hari.

Selalunya, telefon pintar merupakan gajet wajib untuk ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil untuk mengelakkan mereka mengganggu ibu bapa yang sedang sibuk atau sebagai hiburan harian untuk si kecil sehinggakan kita merasakan ia adalah benda paling wajib untuk membantu mententeramkan anak-anak kecil.

Ini berdasarkan kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mendapati satu bagi setiap 10 kanak-kanak di negara ini mengalami gangguan kesihatan mata yang gagal didiagnosis lebih awal.

WHO melaporkan kira-kira 1.89 bilion atau 23 peratus penduduk dunia (4.95 bilion), menghidap rabun jauh (myopia) dan rabun jauh teruk (high myopia) menjelang 2050. Kesannya buruk menyebabkan pesakit terdedah kepada risiko hilang penglihatan jika tidak dirawat segera.

Sindrom penglihatan komputer merupakan antara masalah kesihatan yang terjadi akibat terdedah kepada penggunaan telefon pintar untuk tempoh yang kerap dan berpanjangan. Kajian menunjukkan penggunaan alat teknologi ini melebih dua jam sehari akan membawa risiko 90 peratus kepada sindrom tersebut. Malah, ia akan memberikan pelbagai kesan sampingan terhadap mata dan bukan sahaja bagi orang dewasa yang menggunakan komputer untuk tempoh masa yang lama malah pada anak-anak kecil kita.

Sebagai kesimpulan, adakah penggunaan telefon pintar dan gajet elektronik boleh dipersalahkan? Jawapan ringkasnya adalah “ya.  Menurut Pakar Bedah Mata, Dr Tan Jin Poi dari Pantai Hospital Penang, kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan yang berlebihan alat boleh menyebabkan kesan negatif fizikal dan mental contohnya. kelewatan pertuturan, terjejas sosial dan komunikasi kemahiran, kurang interaksi antara ibu bapa dan kanak-kanak, kebimbangan, kemurungan, pendedahan awal kepada kandungan negatif, ketagihan dan lain-lain

“Kanak-kanak menggunakan alat biasanya memberi tumpuan sangat pada kandungan yang mereka biasanya tidak memberi perhatian kepada postur mereka, jarak mata mereka dari skrin. Ia adalah perkara biasa untuk pemalas, sengetkan belakang kepala dengan dagu jutted ke hadapan dan mereka ini akan memberi kesan kepada badan dan mata,” ujarnya.

Tambah Dr. Jin Poi, skrin berkilat pada kebanyakan gajet boleh menyebabkan ‘glare’ atau silau yang boleh menyebabkan ketepatan (clear) penglihatan menurun dengan ketara dan dengan itu menyebabkan penglihatan kabur.

Katanya, kanak-kanak yang menggunakan gajet lebih daripada empat jam sehari mempunyai lebih buruk sindrom penglihatan komputer daripada orang lain yang kurang fokus pada gajet.

“Risiko untuk mendapat masalah myopia juga boleh meningkatkan pada kanak-kanak apabila mereka sering menghabiskan masa kira-kira lapan jam setiap hari pada gajet.

“Jika boleh, hadkan jumlah masa kanak-kanak menghabiskan pada alat dan tidak membenarkan mereka untuk menggunakan selepas masa mereka selesai. Juga menghadkan masa menonton TV. Kanak-kanak kecil boleh menggunakan alat satu jam sehari dan dua jam sehari untuk kanak-kanak sekolah akan. pelajar tidak perlu menggunakan komputer atau lebih mudah alih daripada  empat jam secara berterusan dalam satu hari,” jelasnya.

Oleh itu, Dr. Jin Poi menasihatkan, supaya ibu bapa tidak perlu sentiasa menggunakan gajet sebagai pengganti pengasuh. Kebiasaannya, gajet diberi untuk memastikan anak yang sibuk manakala ibu bapa cenderung melakukan kerja-kerja mereka atau aktiviti-aktiviti lain.

“Selain itu, laraskan kecerahan cahaya pada skrin peranti supaya ia selesa untuk kanak-kanak untuk melihat. lapisan anti-reflektif pada cermin mata atau atas skrin boleh membantu mengurangkan amat nyata dan ketegangan.

“Justeru, penting untuk ibu bapa dan penjaga untuk mewujudkan gaya hidup yang seimbang yang sihat untuk anak-anak mereka terutama sejak usia muda. Ini boleh menjadi penting dalam membesarkan anak-anak yang dapat menjaga diri mereka sendiri semasa dewasa,” ujarnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR