Pengerusi PH Kelantan dilantik Pengerusi KADA baharu

June 6, 2023 · Isu semasa

Kerajaan perpaduan BN-PH tetap meneruskan amalan lantikan politik meski teruk dikritik sebelum ini termasuk dari blok kerajaan sendiri.

Terbaharu Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kelantan, Muhammad Husin diumum Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) yang baharu.

Pelantikan Muhammad berkuat kuasa 15 Mei lalu bagi menggantikan penyandangnya, Datuk Kamaruddin Md Noor.

Perkara itu disiarkan oleh KADA menerusi akaun Facebooknya, hari ini.

“Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada YBrs Tn Hj Mohammad Husain di atas pelantikan sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu berkuatkuasa 15 Mei 2023.

“Tahniah dan selamat menjalankan tugas diucapkan. Ikhlas daripada pengurusan tertinggi dan warga kerja Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu,” kata hantaran tersebut.

Sementara itu, memetik laporan Berita Harian, Muhamamd memaklumkan telah menerima surat lantikan itu hari ini dan beliau akan memulakan tugas secara rasmi pada Ahad ini.

“Biarlah saya tidak mahu komen lagi memandangkan hari ini baru terima surat, saya akan mula masuk ke pejabat pada Ahad ini,” katanya yang juga Pengerusi Amanah Kelantan.

Sebelum ini beberapa lantikan politik menarik perhatian umum termasuk pelantikan Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Norliza Abdul Rahim sebagai pengerusi baharu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan Ahli Parlimen Julau, Larry Sng dari Parti Bangsa Malaysia (PBM) yang berada dalam blok kerajaan dilantik sebagai pengerusi Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia.

Sementara itu, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan yang diterajui Datuk Seri Mohamad Sabu melantik lima pemimpin parti kerajaan malah beliau mempertahankan keputusan lantikan itu dan memberitahu ianya dibuat selepas dipersetujui pimpinan kerajaan dan ia juga tidak melanggar prinsip kerajaan perpaduan.

Beliau yang juga Presiden Amanah seolah-olah membayangkan lantikan itu bukan perkara besar kerana pengerusi-pengerusi yang dilantik itu hanya mempengerusikan mesyuarat dan dibantu oleh pakar yang  akan memberi nasihat.

Naib Presiden Amanah Datuk Mahfuz Omar yang kalah teruk dalam pilihan raya umum lalu dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) sementara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Amanah bagi Permatang Pasir, Muhammad Faiz Fadzil dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan ADUN Behrang, Aminuddin Zulkipli juga dari Amanah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Turut dilantik adalah bekas exco Johor, Sheikh Umar Bagharib Ali daripada DAP sebagai Pengerusi Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) dan bekas ahli Parlimen PKR bagi Kuala Kedah, Dr Azman Ismail sebagai Pengerusi Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian (MARDI).

Berita berkaitan
Kalah tapi ada peningkatan undi, calon PN di Simpang Jeram berpuas hati keputusan
September 10, 2023· Politik
PH menang PRK Pulai dan Simpang Jeram, UMNO dan Zahid pasti lega
September 9, 2023· Politik
Presiden PAS disiasat Bukit Aman selepas ceramah dalam PRK
August 29, 2023· Politik
Berkempen langgar peraturan, SPR tegur jentera PH dalam PRK
August 29, 2023· Politik
Popular
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
September 23, 2023
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
September 23, 2023
Tun M komited bantu pembangunan ekonomi ‘SG4’
September 21, 2023
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
23 jam lalu · Isu semasa
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
23 jam lalu · Isu semasa
Polis Perak rampas dadah RM1.5 juta, lima orang ditangkap
September 22, 2023 · Isu semasa
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023 · Isu semasa
Banjir Perak: Jumlah mangsa dipindah meningkat pagi ini
September 22, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tok Guru Hadi di Simpang Pelangai
19 jam lalu
[VIDEO] Dah bohong sini, dia bohong di New York
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok