Penduduk Kedah rentas negeri ke Perlis akan diambil tindakan

Tindakan tegas akan diambil terhadap penduduk Kedah yang cuba merentas negeri ke Perlis tanpa kebenaran sehingga menyebabkan peningkatan kes Covid-19 ketika ini, kata Polis.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat menyifatkan tindakan tidak bertanggungjawab tersebut dipandang serius pihaknya kerana ia menjadi punca penularan semula di Perlis dan akan berbincang dengan Kementerian Kesihatan (KKM) bagi memastikan tahap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi.

“Kita akan siasat dan semak individu yang dipercayai merentas negeri tanpa kebenaran dan didapati positif COVID-19 di Perlis.

“Jika ada penduduk negeri ini yang didapati rentas negeri ke Perlis tanpa kebenaran dan menyebabkan jangkitan virus itu di sana (Perlis), polis tidak teragak-agak mengambil tindakan tegas, termasuk kompaun,” katanya lapor sebuah portal

Kamarul Zaman berkata, pihaknya juga akan melakukan pemantauan dan rondaan di kawasan lorong tikus yang dikenal pasti digunakan penduduk Kedah untuk menyeberang masuk ke Perlis.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, dilaporkan berkata kes jangkitan harian Covid-19 di Perlis didapati melonjak ke paras tertinggi akibat aktiviti rentas negeri secara haram.

Katanya, sebanyak 200 kes Covid-19 dilaporkan di Perlis semalam, dipercayai akibat aktiviti rentas negeri secara haram dilakukan penduduk tempatan dari Kedah.

BERITA BERKAIT
POPULAR