Penduduk flat Sungai Baru dijamin akan diberi keadilan, kata Shahidan

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, memberi jaminan isu pengambilan tanah di Sungai Baru, Kampung Baru di sini akan dilaksanakan secara adil dan mementingkan kepentingan pemilik lot/ flat PKNS Sungai Baru.

Malah, beliau sendiri akan berunding dengan pemilik dan pemaju terbabit bagi memastikan persetujuan yang adil dapat dicapai, katanya lapor Bernama.

“Semua akan diberi keadilan sebaiknya. Kalau tidak pun saya akan kurangkan masalah di tahap yang minimum.

“Saya ingat pada Januari, saya kira akan selesaikan dan selepas itu kita akan lihat pembangunan Kuala Lumpur secara keseluruhan,” katanya dalam sesi Kamar Khas di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab usul yang dibawa Khalid Abd Samad (PH-Shah Alam) di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) berkaitan isu Sungai Baru, Kampung Baru.

Bagi menyelesaikan isu itu, Shahidan mencadangkan pemaju membayar dahulu nilai hartanah kepada pemilik dan membenarkan mereka membeli unit rumah gantian apabila ia siap dibina.

Langkah itu, katanya, bagi memastikan pemilik tidak menjadi mangsa rumah terbengkalai sekiranya pemaju tidak dapat melunaskan tanggungjawab mereka.

“Kita nak pastikan pemaju ada kekuatan kewangan dan bukan guna tanah untuk cari duit. Banyak pemaju kini boleh membayar dahulu,” katanya.

Terdahulu, ketika membahaskan usul itu, Khalid mempersoalkan tindakan kerajaan menggunakan peruntukan Akta Pengambilan Tanah 1960 untuk mengambil tanah di kawasan itu bagi tujuan pembangunan semula oleh pemaju swasta.

Usul berkenaan turut dibahas tiga lagi Ahli Parlimen iaitu Datuk Dr Shahruddin Md Salleh (PEJUANG-Sri Gading), Fahmi Fadzil (PH-Lembah Pantai) dan Teresa Kok (PH-Seputeh).

BERITA BERKAIT
POPULAR