Pendakwaan kata hakim kes SRC Najib tiada konflik kepentingan

June 29, 2022 · Isu semasa

Pihak pendakwaan meminta Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk membatalkan keseluruhan perbicaraan di mana beliau didapati bersalah atas penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Dalam afidavit yang difailkan hari ini oleh timbalan pendakwa raya – pasukan pendakwaan SRC – Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali – yang telah mendengar perbicaraan SRC dan mendapati Najib bersalah – tidak mempunyai sebarang konflik kepentingan.

Najib telah mendakwa bahawa peranan hakim sebelum ini dalam Maybank telah mengakibatkan konflik kepentingan dan perbicaraan SRC harus dibatalkan atau diarahkan untuk perbicaraan semula, menurut laporan MalayMail.

Tetapi pihak pendakwaan hari ini berkata dakwaan Najib mengenai percanggahan kepentingan oleh hakim adalah “tidak berasas”, sambil menegaskan bahawa Najib “tidak menunjukkan sebarang konflik kepentingan sebenar atau bayangkan di pihak Hakim Nazlan apabila beliau mendengar perbicaraan SRC”.

“Pemohon mengetahui kedudukan Hakim Nazlan di Maybank pada setiap masa semasa perbicaraan dan tidak membuat bantahan terhadapnya mengetuai perbicaraan SRC,” kata Ashrof dalam afidavitnya, merujuk kepada Najib sebagai pemohon.

Walaupun Nazlan telah mendengar perbicaraan SRC Najib di Mahkamah Tinggi dan mendapati Najib bersalah pada Julai 2020 dan sementara Najib pada Disember 2021 kalah dalam rayuannya serta memfailkan rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan pada bulan sama, ia hanya berlaku pada 7 Jun tahun ini.

Najib telah memfailkan permohonan ini untuk menambah bukti baharu yang dikatakan berkaitan dengan Nazlan dengan matlamat utama untuk membatalkan perbicaraan.

Mahkamah Persekutuan seawal 29 April memaklumkan kedua-dua peguam Najib dan pihak pendakwaan bahawa akan mendengar rayuan kes SRC itu selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Rayuan SRC Najib di Mahkamah Persekutuan akan menjadi rayuan terakhirnya terhadap sabitan dan hukuman denda RM210 juta dan penjara 12 tahun.

Walaupun Najib mendakwa baru-baru ini mengetahui jawatan Nazlan di Maybank sebelum Nazlan menjadi hakim, Ashrof menegaskan bahawa ini sebenarnya pengetahuan umum dan berhujah bahawa ia sebenarnya diketahui oleh Najib sejak permulaan perbicaraan pada 2019.

Berita berkaitan
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
19 jam lalu· Politik
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
20 jam lalu· Politik
Ahli perniagaan mengaku tak bersalah ubah wang haram RM2.04 juta
August 17, 2022· Isu semasa
Zahid ajak akar umbi pertahan ‘Raja Media Sosial’ Najib
August 17, 2022· Politik
Popular
[KEMAS KINI] Peguam Najib mohon tarik diri
August 18, 2022
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
August 18, 2022
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
August 18, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Najib arah Perbendaharaan percepat proses pinjaman RM2b SRC
9 minit lalu · Isu semasa
66.82 peratus pelajar cemerlang STPM golongan B40
50 minit lalu · Isu semasa
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
1 jam lalu · Isu semasa
KPM lancar Portal Aduan Buli, umum Radzi
2 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok