Pemuda UMNO dakwa ramai mahu pengeluaran KWSP, terus desak PM

Pemuda UMNO terus membuat desakan terhadap Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung isu pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Terbaharu, Pemuda UMNO mendakwa kajian yang dijalankan mereka mendapati majoriti orang ramai menyokong supaya kerajaan membenarkan pengeluaran KWSP secara “one off” sekali lagi dan enggan menghiraukan alasan yang diberikan oleh Ismail Sabri untuk tidak membenarkan pengeluaran tabung simpanan pesara swasta itu.

Menurut seorang Exco Pemuda UMNO, Azril Rizal Yusof Mohd Sarit, hasil kajian secara maya melibatkan 21,763 orang itu akan dihantar kepada Ismail Sabri supaya bersetuju untuk membenarkan pengeluaran KWSP itu dengan segera.

“Kita bukan buat secara rawak. Dapat sampel akan buat mesyuarat kumpulan bersama Biro Penyelidik Pemuda Umno,” katanya pada sidang media di Menara Datuk Onn.

Azril berkata, kajian awam itu juga menunjukkan sebanyak 18,777 orang Melayu mahukan i-Citra dan selebihnya Bumiputera Sabah dan Sarawak, Cina, India dan lain-lain.

Katanya, dapatan itu turut menunjukkan golongan berumur bawah 50 tahun memerlukan i-Citra, dengan seramai 10,698 membabitkan mereka yang berumur antara 35 hingga 44 tahun menyokong pengeluaran i-Citra.

“Bagi umur 25 hingga 34 pula seramai 5,455 sokongan i-Citra dan umur 45-54 seramai 5,150 sokong,” katanya ketika memaklumkan hasil kajian selama sebulan dari 11 Jan hingga 12 Feb lalu.

Beliau berkata, antara alasan yang dinyatakan untuk menyokong pengeluaran i-Citra adalah kelangsungan diri dan keluarga, terkesan dengan banjir, membaiki rumah rosak banjir, pembayaran hutang semasa tertunggak ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) serta membeli buku sekolah anak.

Katanya, hasil kajian itu juga akan dibawa kepada Majlis Tertinggi UMNO.

Sebelum ini, Ismail Sabri menegaskan kecaman dan desakan individu tertentu berhubung isu pengeluaran i-Citra KWSP tidak akan memberi kesan kepadanya dalam meneruskan usaha membantu rakyat yang terjejas akibat bencana banjir.

Ismail Sabri tidak menamakan individu mendesaknya berhubung isu pengeluaran KWSP, namun diketahui umum Ketua Pemuda UMNO Datuk Asyraf Wajdi Dusuki dan Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi serta bekas PM, Datuk Seri Najib Razak lantang membangkitkan isu KWSP tersebut.

“… yang tidak berpuas hati, mengecam akan terus berasa begitu di media sosial. Masing-masing ada tugas masing-masing.

“Saya harap kita semua tidak terkesan dengan serangan yang dibuat kerana kita menjalankan tanggungjawab… biarkan.. dan (ini) tidak akan menyekat saya daripada terus bekerja,” kata Ismail Sabri sebelum ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR