Pemilihan KJ jadi Naib Presiden WHA pengiktirafan buat barisan hadapan

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin mengucapkan tahniah kepada Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin di atas pelantikan sebagai Naib Presiden Persidangan Kesihatan Sedunia (WHA) ke-75 yang akan berlangsung di Geneva, Switzerland, tahun depan.

Menurutnya pemilihan itu sekali gus menjadi satu pengiktirafan dan penghormatan kepada Malaysia, khususnya Kementerian Kesihatan (KKM), serta petugas barisan hadapan negara yang bertungkus-lumus melawan pandemik Covid-19.

“Pemilihan YB Khairy secara sebulat suara dalam Mesyuarat Jawatankuasa Serantau bagi Pasifik Barat ke -72, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sesungguhnya satu penghomatan besar kepada Malaysia dan khususnya Kementerian Kesihatan Malaysia.

“Saya percaya pemilihan ini juga merupakan satu pengiktirafan kepada para petugas barisan hadapan kesihatan negara yang terus komited memikul dan melaksana tanggungjawab dalam melawan pandemik Covid-19,” katanya dalam kenyataan petang tadi.

Bekas Perdana Menteri itu berharap dengan pengiktirafan yang diberikan, Malaysia akan meneruskan kelantangan dalam memperjuangkan isu-isu seperti kesaksamaan akses vaksinasi untuk negara-negara membangun dan berani menyuarakan isu kesihatan awam dunia bukan sahaja untuk negara tetapi juga untuk kepentingan serantau.

“Selaku Naib Presiden, saya yakin Menteri Kesihatan, YB Khairy akan menggunakan peluang ini untuk memastikan Malaysia akan dapat memainkan peranan lebih besar dalam program-program kesihatan dunia khususnya ketika negara berada dalam fasa pemulihan pasca pandemik.

“Syabas sekali lagi, keep up the good work dan semoga semua usaha kita bersama demi bangsa dan tanahair terus diberkati Allah swt, InsyaAllah!,” katanya.

Ahli Parlimen Rembau, itu kembali menganggotai Kabinet setelah Muhyiddin dilantik sebagai Perdana Menteri ke lapan. Beliau diberi tanggungjawab menjaga Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi pada Mac 2020.

Ketika pandemik Covid-19 bermula awal tahun lalu, Khairy diberi tanggungjawab sebagai Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), sebelum bertukar kementerian setelah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjadi Perdana Menteri baharu pada Ogos lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR