Pembelaan tak nafikan Zahid terima rasuah: Hujah penutup pendakwaan

September 5, 2022 · Isu semasa

Peguam yang mewakili Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak pernah mempertikaikan rasuah berjumlah jutaan wang tunai yang didakwa diterima Presiden UMNO itu, mempunyai kaitan secara langsung dengan peranannya sebagai Menteri Dalam Negeri dari 2013 hingga 2018, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin sebelum ini mencabar pembelaan yang mengemukakan wujud pendakwaan terpilih terhadap Zahid.

Beliau berhujah bahawa pihak pembelaan telah berusaha untuk “memancing” nama individu berprofil tinggi lain daripada lejar yang dimiliki oleh Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) – syarikat yang dianugerahkan sistem visa asing, yang merupakan asas pertuduhan terhadap Zahid – tetapi tidak menafikan kewujudannya.

Lejar itu disediakan oleh bekas Pengurus Pentadbiran UKSB, David Tan Siong Sun untuk tujuan simpan kira-kira pembayaran tunai yang dibuat oleh UKSB kepada pelbagai ahli politik, kakitangan kerajaan dan Zahid sendiri.

“Mereka telah menggunakan lejar untuk menyokong pembelaan terhadap pendakwaan terpilih. Versi pembelaan nampaknya bukan sahaja tertuduh menerima wang daripada UKSB tetapi ada watak lain yang turut menerima wang daripada UKSB.

“Tetapi adalah penghujahan kami bahawa wang yang diterima oleh tertuduh mempunyai kaitan langsung dengan portfolionya ketika itu,” kata Wan Shaharuddin dalam penghujahan lisan menutup kes pendakwaan di hadapan hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa, seperti dilapor MalayMail.

Memandangkan pihak pembelaan gagal mencabar kesahihan lejar dan nama kod Zahid dirujuk, Wan Shaharuddin berkata kandungan lejar itu mengesahkan keterangan tiga saksi penting yang memberi keterangan berhubung penerimaan Zahid terhadap pembayaran tunai bulanan daripada syarikat itu.

Tiga saksi pendakwaan ialah bekas Pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani dan Harry Lee Vui Khiun, dan Tan.

“Lee, Wan Quoris dan Tan menyokong satu sama lain dan kandungan lejar itu bagi menguatkan keterangan mereka,” kata Wan Shaharuddin.

Lee sebelum ini memberi keterangan bahawa Zahid menerima bayaran tunai bulanan ratusan ribu dolar Singapura antara 2014 dan 2018, termasuk lawatan ke luar negara yang ditaja, daripada UKSB berhubung kontrak VLN kerajaan Persekutuan semasa dia berkhidmat sebagai Menteri Dalam Negeri.

Bagi percubaan pihak pembelaan untuk menggambarkan saksi utama pendakwaan sebagai tidak boleh dipercayai, Wan Shaharuddin berkata artikel berita yang mengandungi penafian yang dibuat oleh penerima lain yang didakwa termasuk ahli politik terkenal, dianggap tidak boleh diterima di sisi undang-undang.

Beliau kemudian meminta mahkamah untuk mengabaikan mereka dan menghapuskan mereka daripada rekod.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Abdul Malik Ayob juga cuba meyakinkan mahkamah bahawa Zahid menerima wang itu sebagai suapan untuk dirinya sendiri sebagaimana keterangan saksi utama UKSB.

Abdul Malik berkata UKSB tidak membayar wang itu ke dalam akaun bank UMNO mahupun mendapatkan resit untuk pembayaran, selain menambah bahawa Zahid sendiri tidak menolak wang itu apabila diserahkan kepadanya.

“Sumbangan itu dibuat secara tunai diserahkan kepada tertuduh secara peribadi dan tidak pernah dibayar ke dalam akaun UMNO walaupun bayaran itu dikatakan sumbangan politik,” katanya.

Sebagai contoh, katanya, Zahid mencadangkan dia memerlukan wang tunai dalam mata wang dolar Singapura.

Katanya, Lee dan Wan Quoris yang memutuskan untuk membayar SGD200,000, SGD300,000 dan SGD520,0000 kepada Zahid setiap bulan.

Zahid juga merupakan Naib Presiden UMNO dan pemangku Timbalan Presiden parti itu antara 2014 dan 2018 apabila wang itu diterima.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri bagi perkhidmatan kemudahan sistem Visa Luar Negara (VLN) dengan mengendalikan beberapa Pusat Setempat (OSC) di China mulai 2012.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan bersambung.

Berita berkaitan
RM4 juta masuk akaun Najib dari syarikat berkait Jho Low: Saksi
3 jam lalu· Isu semasa
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
6 jam lalu· Politik
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
18 jam lalu· Politik
Kecoh laungan ‘peliwat’ di Dewan Rakyat, Wan Saiful kata Anwar tak layak jadi PM
September 20, 2023· Politik
Popular
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
September 21, 2023
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
September 20, 2023
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
September 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
3 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler Putrajaya: Pemandu direman empat hari
3 jam lalu · Isu semasa
Penagih dadah meningkat 27 peratus, kata AADK
6 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
19 jam lalu · Isu semasa
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
19 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
2 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
5 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok