Pembelaan tak nafikan Zahid terima rasuah: Hujah penutup pendakwaan

September 5, 2022 · Isu semasa

Peguam yang mewakili Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak pernah mempertikaikan rasuah berjumlah jutaan wang tunai yang didakwa diterima Presiden UMNO itu, mempunyai kaitan secara langsung dengan peranannya sebagai Menteri Dalam Negeri dari 2013 hingga 2018, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin sebelum ini mencabar pembelaan yang mengemukakan wujud pendakwaan terpilih terhadap Zahid.

Beliau berhujah bahawa pihak pembelaan telah berusaha untuk “memancing” nama individu berprofil tinggi lain daripada lejar yang dimiliki oleh Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) – syarikat yang dianugerahkan sistem visa asing, yang merupakan asas pertuduhan terhadap Zahid – tetapi tidak menafikan kewujudannya.

Lejar itu disediakan oleh bekas Pengurus Pentadbiran UKSB, David Tan Siong Sun untuk tujuan simpan kira-kira pembayaran tunai yang dibuat oleh UKSB kepada pelbagai ahli politik, kakitangan kerajaan dan Zahid sendiri.

“Mereka telah menggunakan lejar untuk menyokong pembelaan terhadap pendakwaan terpilih. Versi pembelaan nampaknya bukan sahaja tertuduh menerima wang daripada UKSB tetapi ada watak lain yang turut menerima wang daripada UKSB.

“Tetapi adalah penghujahan kami bahawa wang yang diterima oleh tertuduh mempunyai kaitan langsung dengan portfolionya ketika itu,” kata Wan Shaharuddin dalam penghujahan lisan menutup kes pendakwaan di hadapan hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa, seperti dilapor MalayMail.

Memandangkan pihak pembelaan gagal mencabar kesahihan lejar dan nama kod Zahid dirujuk, Wan Shaharuddin berkata kandungan lejar itu mengesahkan keterangan tiga saksi penting yang memberi keterangan berhubung penerimaan Zahid terhadap pembayaran tunai bulanan daripada syarikat itu.

Tiga saksi pendakwaan ialah bekas Pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani dan Harry Lee Vui Khiun, dan Tan.

“Lee, Wan Quoris dan Tan menyokong satu sama lain dan kandungan lejar itu bagi menguatkan keterangan mereka,” kata Wan Shaharuddin.

Lee sebelum ini memberi keterangan bahawa Zahid menerima bayaran tunai bulanan ratusan ribu dolar Singapura antara 2014 dan 2018, termasuk lawatan ke luar negara yang ditaja, daripada UKSB berhubung kontrak VLN kerajaan Persekutuan semasa dia berkhidmat sebagai Menteri Dalam Negeri.

Bagi percubaan pihak pembelaan untuk menggambarkan saksi utama pendakwaan sebagai tidak boleh dipercayai, Wan Shaharuddin berkata artikel berita yang mengandungi penafian yang dibuat oleh penerima lain yang didakwa termasuk ahli politik terkenal, dianggap tidak boleh diterima di sisi undang-undang.

Beliau kemudian meminta mahkamah untuk mengabaikan mereka dan menghapuskan mereka daripada rekod.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Abdul Malik Ayob juga cuba meyakinkan mahkamah bahawa Zahid menerima wang itu sebagai suapan untuk dirinya sendiri sebagaimana keterangan saksi utama UKSB.

Abdul Malik berkata UKSB tidak membayar wang itu ke dalam akaun bank UMNO mahupun mendapatkan resit untuk pembayaran, selain menambah bahawa Zahid sendiri tidak menolak wang itu apabila diserahkan kepadanya.

“Sumbangan itu dibuat secara tunai diserahkan kepada tertuduh secara peribadi dan tidak pernah dibayar ke dalam akaun UMNO walaupun bayaran itu dikatakan sumbangan politik,” katanya.

Sebagai contoh, katanya, Zahid mencadangkan dia memerlukan wang tunai dalam mata wang dolar Singapura.

Katanya, Lee dan Wan Quoris yang memutuskan untuk membayar SGD200,000, SGD300,000 dan SGD520,0000 kepada Zahid setiap bulan.

Zahid juga merupakan Naib Presiden UMNO dan pemangku Timbalan Presiden parti itu antara 2014 dan 2018 apabila wang itu diterima.

Mengikut fakta kes, UKSB memeterai beberapa perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri bagi perkhidmatan kemudahan sistem Visa Luar Negara (VLN) dengan mengendalikan beberapa Pusat Setempat (OSC) di China mulai 2012.

Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan OSC di China dan Sistem VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasminya.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Perbicaraan bersambung.

Berita berkaitan
Anwar bantah permohonan ujian poligraf dibuat Yusoff Rawther: Laporan
March 30, 2024· Politik
Saman fitnah: Rayuan Jamal ditolak, perlu bayar RM300 ribu kepada Kok
March 27, 2024· Isu semasa
Selepas Zahid, Isa Samad juga dibebas daripada tuduhan rasuah RM3 juta
March 6, 2024· Politik
Isteri Tun Daim cabar kesahihan pertuduhan SPRM di Mahkamah Tinggi
March 5, 2024· Isu semasa
Popular
KDN bentang usul lanjutkan tempoh tahanan SOSMA, siasatan kes rumit
March 23, 2022
Selepas disaman Rafizi kata hanya mahu penjelasan Tuan Ibrahim
January 25, 2023
56 kematian semalam, 11 kes BID
April 3, 2022
Jangan sewa akaun bank kepada scammer, elak jadi mangsa penipuan
September 20, 2021
Lagi Isu semasa terkini
KWSP jual pegangan saham terbesar dalam Affin Bank
April 18, 2024 · Isu semasa
Ringgit ditutup paras RM4.79 berbanding dolar, hampir cecah rekod 1997
April 18, 2024 · Isu semasa
Kesan hapus subsidi, Bank Dunia jangka inflasi Malaysia naik 2.5 peratus
April 1, 2024 · Isu semasa
Polis terima satu lagi laporan bom petrol dilempar ke KK Mart
March 30, 2024 · Isu semasa
Senjata api dimiliki warga Israel dibekal warga tempatan: Polis
March 30, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok