Pemandu kereta sapu pencetus kluster baharu Covid-19 di Ranau

Seorang pemandu kereta sapu di Ranau menjadi kes indeks Kluster Tumbalang yang menyebabkan jangkitan 56 kes positif Covid-19 sehingga semalam.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun yang juga jurucakap Covid-19 negeri berkata lelaki berusia 37 tahun itu dikesan positif Covid-19 di Hospital Ranau pada 19 Oktober lalu dan kes-kes jangkitan kluster komuniti itu dikesan dalam lokaliti sama.

“Hari ini, dua penduduk Kampung Tumbalang turut dikesan positif melalui saringan kontak rapat di Klinik Timbua menjadikan keseluruhan 56 kes dikesan sehingga hari ini,” katanya dalam kenyataan semalam.

Memetik Bernama, beliau berkata Kluster Sawit Jati di Kinabatangan merupakan satu lagi kluster Covid-19 direkodkan hari ini melibatkan 25 kes positif.

Katanya kes indeks kluster komuniti itu merupakan seorang lelaki warganegara Indonesia berusia 47 tahun yang bekerja di sebuah ladang kelapa sawit dan disahkan positif pada 21 Okt di sebuah klinik swasta di Kinabatangan.

“Persampelan kontak mendapati seramai 25 kontak sosial, pekerja dan tanggungan positif Covid-19. Siasatan, persampelan Covid-19 dan disinfeksi masih diteruskan di lapangan untuk menilai sebarang jangkitan dan risiko kemungkinan jangkitan lebih meluas kepada pekerja ladang berdekatan,” katanya.

Masidi berkata 675 kes positif Covid-19 direkodkan semalam menjadikan jumlah kumulatif kes positif sebanyak 219,566 dan 436 pesakit sembuh menjadikan jumlah kumulatif sembuh 208,572 orang manakala 1,848 pesakit masih dirawat.

BERITA BERKAIT
POPULAR