Pelantikan Muhyiddin sebagai Pengerusi MPN tepat, kata PAS

PAS menyifatkan pelantikan bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) sebagai tepat dan sesuai dengan pengalamannya dalam menangani pandemik Covid-19.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut berharap gandingan Muhyiddin dan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dapat memulihkan negara dan menjamin kelangsungan hidup rakyat.

“Saya mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin atas pelantikan sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara.

“Pelantikan ini sebagai suatu kesinambungan tugasan yang telah dimulakan oleh beliau, sesuai dengan pengalamannya dalam menangani pandemik Covid-19.

“Semoga gandingan beliau bersama YAB Perdana Menteri mengharapkan segala usaha dan perancangan memulihkan negara berjalan lancar, demi menjamin kelangsungan hidup dan kestabilan ekonomi rakyat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali mengumumkan pelantikan Muhyiddin sebagai Pengerusi MPN bertaraf Menteri dan sudah disembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Pelantikan ini juga dibuat atas dasar keyakinan kerajaan terhadap kemampuan Muhyiddin untuk menerajui strategi pemulihan negara, demi mencapai impak ekonomi terbaik dan memulihkan semula kehidupan rakyat yang terjejas teruk akibat pandemik Covid-19,” kata Mohd Zuki dalam kenyataannya.

Membalas kepercayaan kerajaan atas pelantikan itu, Muhyiddin berkata beliau berbesar hati menjalankan tugas secara sukarela tanpa imbuhan apa-apa.

“Kepercayaan yang telah diberikan oleh Kerajaan ini merupakan suatu amanah untuk saya meneruskan segala usaha dan perancangan yang telah dimulakan sebelum ini untuk memulihkan negara daripada kesan wabak Covid-19.

“Saya berbesar hati menerima pelantikan ini dan akan menjalankan tugas secara sukarela tanpa apa-apa imbuhan,” kata Muhyiddin dalam kenyataan semalam.

BERITA BERKAIT
POPULAR