Pelan kerajaan DAP bangunkan Pulau Pinang silap, kata NGO

January 1, 2023 · Isu semasa

Yayasan Warisan Pulau Pinang (PHT) menyifatkan cadangan pelan induk pembangunan sepuluh tahun Pulau Pinang di pulau dilihat mempunyai kesilapan dan kurang perincian.

Naib Presiden PHT, Khoo Salma Nasution berkata, tanpa perincian tersebut pelan berkenaan berdepan risiko menjejaskan warisan terdapat di bahagian pulau.

“Dokumen yang dipanggil pelan deraf tempatan 2030, juga meminggirkan keperluan bangunan pencakar langit dan pemandangan berbukit tidak terhalang dengan mengehadkan pembangunan di kawasan tertentu, merujuk kepada pemandangan banjaran di Penang Hill apabila memandu dari Jalan Dato Keramat menuju Air Itam.

“Pemandangan koridor perlu diberi keutamaan tinggi dalam pelan itu. Namun, perancang terlepas pandang melindungi pemandangan Penang Hill, termasuk kawasan pemandangan lain,” katanya memetik laporan FMT, hari ini.

Salma berkata, majlis perbandaran dan perunding dilantik kelihatan meminggirkan kepentingan melindungi bangunan warisan di luar Tapak Warisan Dunia George Town.

Menurutnya, peminggiran paling ketara dalam pelan itu untuk mengiktiraf bangunan warisan, yang mana hanya 1,714 sahaja struktur disenaraikan sedangkan sepatutnya 3,977 tersenarai.

Jelasnya, terdapat keperluan bagi kajian semula keseluruhan pelan memandangkan banyak perkara tidak diambil kira yang perlu ada dalam pelan tempatan.

Katanya, peminggiran paling ketara dalam pelan itu untuk mengiktiraf bangunan warisan, yang mana hanya 1,714 sahaja struktur itu disenaraikan sedangkan sepatutnya jumlah itu sebanyak 3,977, berdasarkan pelan kawasan khas (SAP) George Town.

Mercu tanda terkenal ujarnya, seperti Penang Free School, Rex Cinema, seminari College-General Catholic, Masjid Maqbul dan Wadda Gurdwara Sahib juga tidak disenaraikan dalam senarai warisan.

Art Deco di pinggir Jalan Irrawaddy, Jalan Chow Thye Road dan sekitarnya juga tidak disenarai, kata Khoo, sambil menambah ia sudah dijangka memandangkan projek mega bertingkat pernah dilaporkan untuk dilaksanakan.

Tambahnya, terdapat kesilapan ketara dalam rancangan seumpama itu seperti Menara Jam Jubli Ratu Victoria yang dinamakan ‘Menara Jam Queen Elizabeth’ dan Dewan Mahatma Gandhi dieja ‘Dewah Mahatma Ghani’.

Dalam pada itu, Presiden PHT, Lim Gaik Siang, berkata perbezaan besar berlaku dalam deraf pelan pulau itu, berbanding perancangan di kawasan lebih kecil.

“Berbanding SAP George Town, dokumen perancangan bandar bagi Tapak Warisan Dunia, merangkumi 808 halaman meliputi kawasan seluas 2.6km persegi, berbanding pelan tempatan 2030 hanya 616 halaman meliputi 295km persegi yang mana keseluruhan pulau.

Gaik Siang berkata, dalam bancian 1994 menunjukkan sejumlah 12,543 bangunan warisan sebelum perang di kawasan luar George Town, bermula di Bagan Jermal hingga ke kawasan Green Lane.

“Mengikut SAP George Town, terdapat sekitar 4,000 hartanah warisan yang tersenarai sebagai Tapak Warisan Dunia. Kemungkinan ada kira-kira lebih 8,000 bangunan warisan di seluruh bahagian pulau,” katanya.

Berita berkaitan
Pemotongan peruntukan kepada MP perlu dikaji semula, kata Menteri Kerja Raya
February 6, 2023· Politik
Utamakan kepentingan rakyat bukan berdendam dengan pembangkang, kata PN
February 4, 2023· Politik
Pulau Pinang dilanda banjir
February 4, 2023· Isu semasa
Ketua Menteri Pulau Pinang sahkan tiga lagi ladang babi dikesan penyakit ASF
February 3, 2023· Isu semasa
Popular
Selepas harga barang asas, kini harga besi dan simen juga naik pada Januari
February 8, 2023
Enam maut nahas di Genting
February 8, 2023
Pulau Pinang dilanda banjir
February 4, 2023
SPRM siasat UiTM Holdings setelah alami kerugian RM157 juta
February 8, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Harga petrol, diesel tak berubah hingga 15 Februari ini
45 minit lalu · Isu semasa
KJ tolak tuduhan Anwar AGC tak lulus pembelian vaksin Covid-19
2 jam lalu · Isu semasa
Enam maut nahas di Genting
4 jam lalu · Isu semasa
Hormat kedaulatan Malaysia, kata KP Imigresen isu tangkap PATI Indon
4 jam lalu · Isu semasa
Jho Low beritahu RM5j dari akaun Najib pindah kepada UMNO: Saksi
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
12 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok