Pelajar IPT mula dihantar pulang ke kampung secara berperingkat

Sempena sambutan Aidilfitri, pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) yang tinggal di kampus mula dihantar pulang ke rumah masing-masing secara berperingkat mulai hari ini.

Hampir 70,000 daripada 162,414 pelajar sudah dihantar pulang dan pergerakan mereka dipantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ketat, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad.

“Kebenaran pergerakan ini dibuat selepas mendapat kebenaran daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) baru-baru ini.

“Jadi saya nasihatkan setiap pelajar agar mematuhi SOP sepanjang berada di kampung halaman bersama keluarga dengan memakai pelitup muka, cecair pembasmi kuman dan menjaga penjarakan fizikal,” katanya lapor Bernama.

Noraini melakukan tinjauan pergerakan pulang pelajar di kampus Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) hari ini.

Terdahulu, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengumumkan lebih 100,000 pelajar IPT yang kini berada di kampus dibenarkan pulang ke rumah masing-masing bersempena cuti Hari Raya Aidilfitri kecuali bagi Sarawak, dan pergerakan secara berfasa itu ditetapkan dari 7 hingga 12 Mei dari kampus ke kediaman masing-masing manakala tarikh kembali ke kampus bermula 15 hingga 20 Mei.

Sementara itu 7,500 pelajar UKM pulang ke kediaman masing-masing di seluruh negara kecuali Sarawak untuk fasa pertama malam ini dengan menaiki 19 bas manakala 350 pelajar menaiki 13 bas esok (fasa kedua) dan fasa terakhir pada Ahad seramai 32 orang.

Mengenai prosedur pelajar IPT apabila kembali ke kampus, Noraini berkata mereka perlu menjalani ujian saringan terutama mereka yang dari kawasan berisiko tinggi.

“Sekiranya bergejala dan mencatat bacaan suhu badan tinggi, mereka akan diasingkan dan tidak dibenar pulang ke kampus. Bagi mereka yang tidak bergejala, mereka boleh kembali ke kampus dan meneruskan sesi pengajian,” katanya.

Sementara itu Universiti Sains Malaysia (USM) dalam satu kenyataan berkata pihaknya membantu menguruskan pengangkutan pulang 2,748 pelajar universiti ke kampung halaman bermula hari ini dan esok dengan menggunakan 10 buah bas ke semua negeri di semenanjung Malaysia.

“Perjalanan penghantaran pelajar USM hari ini membabitkan lapan buah bas ke semua negeri di semenanjung Malaysia kecuali Terengganu manakala bagi Terengganu penghantaran bermula esok (8 Mei) menggunakan dua buah bas,” menurut kenyataan itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR