Pekerja asing: Indonesia kata Malaysia tak patuh butiran MoU

July 14, 2022 · Isu semasa

Indonesia menyalahkan Malaysia kerana tidak menghormati memorandum persefahaman (MoU) kedua-dua negara berhubung pengambilan dan perlindungan pekerja negara itu, termasuk Pekhidmat Domestik Indonesia (PDI).

Sehubungan itu, Indonesia menyerahkan kepada Malaysia sama ada mahu membatalkan MoU ditandatangani April lalu atau meneruskannya.

Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono berkata MoU terbabit tidak dihormati, berikutan butiran dalam perjanjiannya tidak dipatuhi Malaysia.

“Perkaranya mudah sahaja, MoU yang ditandatangani wajar dihormati, lebih-lebih lagi membabitkan dua negara serumpun, malah segala maklumat dan butiran mengenai perjanjian dinyatakan dalam MoU berkenaan.

“Kalau tidak bersetuju dari awal sepatutnya tidak perlu diadakan MoU itu, tidak perlu ada majlis tandatangan, kerana ia seolah tidak menghormati Presiden Indonesia, Joko Widodo yang hadir menyaksikannya begitu juga Perdana Menteri Malaysia, yang perlu terbang hingga ke Jakarta pada akhirnya penjanjian dilanggari, ia hanya membuang masa.

“Kalau tidak bersetuju, terminate (batalkan) sahaja, boleh tulis surat untuk batalkan perjanjian itu, serah pada kedutaan dan kita akan sampaikan kepada pemerintah… itu tidak menjadi masalah,” katanya menurut BH hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas keputusan Indonesia mengenakan pembekuan sementara ke atas semua pekerja negara itu memasuki Malaysia sejak semalam berikutan Jabatan Imigresen terus menggunakan System Maid Online (SMO) biarpun kedua-dua negara bersetuju menggunakan satu saluran iaitu One Channel System (OCS) menerusi MoU.

Mengulas lanjut, Hermono berkata, menerusi MoU dimeterai juga sudah dinyatakan secara terperinci penggunaan sistem tunggal terbabit dengan objektif utama bertujuan melindungi pekerja dari sebarang penganiayaan termasuk tidak dibayar gaji.

“Sistem SMO yang terus digunakan yang mana membenarkan pekerja Indonesia memasuki negara ini menggunakan visa pelancong sebelum memohon permit kerja adalah satu amalan yang ingin dihentikan oleh Jakarta kerana terdedah kepada risiko kerja secara paksaan.

“Jadi kerajaan Indonesia memutuskan pembekuan itu selepas sesi perundingan maya antara saya bersama pegawai kementerian luar dan kementerian tenaga kerja Indonesia kelmarin, semua negara pastinya mahu memastikan rakyat mereka yang bekerja di negara lain terjaga keberadaan dan kebajikan mereka,” katanya.

Beliau berkata, sistem tunggal OCS seperti dipersetujui itu siap untuk dilaksanakan pihak Indonesia untuk diintegrasikan dengan sistem di Malaysia.

“Mungkin ada perkara yang belum dapat diselesaikan atau dipersetujui antara Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Dalam Negeri hinggakan sistem SMO masih terus digunakan.

“Bagi pihak Indonesia, kami berpegang kepada MoU itu, patuh perjanjian, kami sedia hantar pekerja ke negara ini,” katanya.

April lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyaksikan majlis menandatangani MoU antara Kerajaan Malaysia dan Republik Indonesia berhubung pengambilan PDI.

MOU PDI itu mengandungi empat elemen utama antaranya menggunakan hanya satu saluran tunggal kemasukan PDI atau OCS, menggunakan konsep One Maid One House dan kos ditetapkan pada kadar maksimum RM15,000.

Selain itu, gaji permulaan PDI ditetapkan RM1,500 bersamaan dengan kadar gaji minimum semasa negara.

Berita berkaitan
Skor indeks rasuah merosot, TI-M beri bimbang Malaysia menuju ke ‘arah salah’
January 31, 2023· Isu semasa
MITI jumpa wakil AstraZeneca bincang perluaskan operasi di Malaysia
January 20, 2023· Isu semasa
Wilayah Gorontalo di Indonesia dilanda gempa bumi
January 18, 2023· Dunia
Muhyiddin terima kunjungan Menteri Luar Singapura
January 16, 2023· Isu semasa
Popular
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
February 5, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
February 5, 2023
Najib sentap dikritik berpakaian Hindu semasa melawat sambutan Thaipusam
January 20, 2022
Lagi Isu semasa terkini
211 kes, sifar kematian semalam
18 minit lalu · Isu semasa
580 mangsa banjir di 3 negeri pindah ke tujuh PPS hingga malam ini
12 jam lalu · Isu semasa
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
13 jam lalu · Isu semasa
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
13 jam lalu · Isu semasa
Kanser serviks kerap serang wanita muda
21 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok