Peguam Zahid diserang gout, perbicaraan ditangguh

Perbicaraan mahkamah hari ini melibatkan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ditangguhkan peguam belanya diserang penyakit gout.

Kes pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram dihadapi Zahid bersambung hari ini tetapi terpaksa ditangguh selepas peguamnya, Hamidi Mohd Noh memaklumkan tidak dapat meneruskan hujahan beberapa minit prosiding berlangsung pada jam 11 pagi.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Collin Lawrence Sequerah membenarkan perbicaraan kes ditangguhkan selepas Hamidi memberitahu tidak dapat menahan kesakitan dan tidak mampu berdiri terlalu lama.

Hamidi bagaimanapun berkata, beliau akan meneruskan hujahannya tetapi hanya mampu berbuat demikian selama 20 minit sebelum meminta mahkamah berhenti rehat kemudiannya.

Peguam itu memberitahu hakim, beliau tidak dapat meneruskan dengan menyambung hujahan, berikutan itu mahkamah kemudian membenarkan prosiding ditangguhkan kepada Rabu ini.

Menurut Hamidi, beliau mempunyai temujanji dengan doktor pada jam 1.30 petang ini.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran berkata, pendakwaan tidak membantah permohonan penangguhan itu.

Hamidi sebelum itu mengemukakan hujahan di akhir kes pendakwaan bagi tuduhan pecah amanah terhadap anak guamnya.

Peguam itu sempat berhujah, cek Yayasan Akalbudi yang dikaitkan dengan tuduhan, bukan di bawah penguasaan Zahid, sebaliknya berada bawah penguasaan bekas Setiausaha Eksekutifnya, Mejar Mazlina Mazlan.

Hamidi berkata, Mazlina bukan saja cuai ketika menguruskan pengeluaran cek dengan menggunakan cop tanda tangan anak guamnya, malah tidak mempunyai pengetahuan berhubung penggunaan kad kredit.

Beliau berkata, cop tanda tangan itu tidak sewajarnya digunakan untuk pengeluaran cek, sebaliknya ia untuk urusan tidak rasmi seperti menandatangani kad hari raya yang membabitkan jumlah banyak.

Katanya, dengan itu pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap 12 tuduhan pecah amanah yang dihadapiZahid.

Menurut peguam itu lagi, anak guamnya tidak melakukan pecah amanah apabila memindahkan dana milik yayasan berkenaan ke dalam akaun firma guaman Tetuan Lewis & Co kerana wang terbabit masih di bawah kawalan yayasan yang mana Zahid pengasasnya.

Katanya, Zahid tidak boleh didakwa melakukan pecah amanah kerana wang itu tidak pernah bertukar milik.

“Sehubungan itu, pihak pendakwaan tersalah arah dari segi undang-undang dengan menyatakan wang milik yayasan itu dipindahkan kepada pihak lain,” katanya.

Zahid, 69, berdepan 47 pertuduhan membabitkan 12 tuduhan pecah amanah, lapan tuduhan rasuah dan 27 tuduhan pengubahan wang haram berjumlah jutaan ringgit milik Yayasan Akalbudi.

BERITA BERKAIT
POPULAR