Peguam perjelas adakah Najib perlu jalani penjara 12 tahun? Laporan

August 25, 2022 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin tidak semestinya perlu dipenjara selama 12 tahun, seperti yang diarahkan oleh mahkamah setelah didapati bersalah dalam kes penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd, jelas peguam.

Tempoh pemenjaraannya boleh dipendekkan kerana peraturan penjara yang mengawal banduan yang menunjukkan tingkah laku baik.

Namun, jumlah tahun atau tempoh pemenjaraan yang mesti dihabiskannya boleh juga meningkat, jika dia tidak membayar denda RM210 juta yang dikenakan, demikian menurut laporan Malay Mail yang menemu bual beberapa peguam jenayah.

Najib setakat ini telah menghabiskan dua malam di penjara, selepas Mahkamah Persekutuan pada Selasa (23 Ogos 2022) membuat keputusan mengekalkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta ke atasnya yang dikenakan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020.

Ini bermakna, jika dia tidak membayar denda RM210 juta, dia perlu menjalani hukuman penjara tambahan lima tahun lagi, di samping 12 tahun yang dikenakan.

Tetapi adakah Najib benar-benar perlu menghabiskan 17 tahun di penjara jika dia gagal membayar RM210 juta itu? Beberapa peguam jenayah memberitahu sebagaimana dilaporkan Malay Mail:

1. Tambahan tempoh penjara automatik jika denda tidak dibayar

Peguam kanan jenayah Datuk Geethan Ram Vincent berkata individu yang disabitkan kesalahan seperti Najib tidak perlu memaklumkan kepada mahkamah bahawa dia tidak dapat membayar denda – kerana ingkar atau tidak membayar denda – kerana tempoh penjara dilanjutkan bermula secara automatik.

“Mengenai denda, mereka tidak perlu pergi ke mahkamah lagi. Jika mereka dapat membayar, mereka bayar denda dan oleh itu mereka mengelak daripada ‘penjara ingkar’,” katanya.

“Jika dia tidak dapat membayar, maka dia akan menyambung penjara untuk tambahan lima tahun lagi. Ia tidak lagi melibatkan mahkamah. Ia proses automatik,” tambahnya.

Geethan mengesahkan, bagaimanapun, Najib tidak perlu membayar denda RM210 juta pada minggu ini atau pun pada bulan ini.

Beliau berkata apa yang Najib perlu lakukan untuk mengelak tempoh penjaranya dilanjutkan lima tahun lagi ialah membayar denda RM210 juta sebelum tamat hukuman penjara sedia ada 12 tahun. Ini kerana tempoh penjara tambahan lima tahun bermula pada akhir hukuman penjara Najib sekarang.

Vivekananda Sukumaran, Pengerusi Bersama Jawatankuasa Undang-Undang Jenayah Majlis Peguam, juga menjelaskan hukuman penjara lima tahun tambahan belum bermula untuk Najib jika denda tidak dibayar sekarang.

“Jadi apabila seseorang itu dikenakan hukuman penjara dan denda, kegagalan membayar denda akan mengakibatkan hukuman penjara setelah hukuman penjara sedia ada.

“Dia mempunyai masa daripada hukuman 12 tahun sekarang untuk membayarnya, dan pada penghujungnya, jika dia tidak membayar RM210 juta, hukuman lima tahun akan bermula,” katanya.

2. Diskaun berkelakuan baik: 11 tahun lebih vs 17 tahun?

Sebagai banduan, Najib mempunyai beberapa pilihan, termasuk memfailkan permohonan semakan untuk cuba meminta Mahkamah Persekutuan menubuhkan panel hakim baharu bagi mendengar rayuannya terhadap sabitan dan hukuman penjara serta hukuman denda sekali lagi.

Atau dia boleh memohon pengampunan diraja daripada Yang di-Pertuan Agong atau Raja negeri, bergantung kepada di mana dia telah melakukan kesalahan itu di Malaysia. Permintaan pengampunan boleh, sama ada ditolak atau diberikan, dengan peguam mengatakan bahawa ia boleh mengambil masa berbulan-bulan atau lebih lama untuk mendapat keputusan.

Najib juga boleh menunjukkan tingkah laku yang baik sebagai banduan dan berharap untuk dipertimbangkan untuk “pengampunan” – yang pada asasnya bermakna pengurangan hukuman penjara.

Memetik Seksyen 44 Akta Penjara 1995 dan Peraturan 43 Peraturan-Peraturan Penjara 2000, Geethan menjelaskan bahawa banduan secara automatik berhak mendapat remisi standard satu pertiga atau pengurangan masa penjara mereka kerana berkelakuan baik.

Beliau mengesahkan bahawa banduan tidak perlu memohon pengampunan, kerana ia akan menjadi pertimbangan automatik oleh pihak berkuasa penjara.

Geethan berkata Najib hanya boleh dipenjara selama 11 tahun dan empat bulan jika dia tidak membayar denda (bukannya 17 tahun = 12 + 5), dan membentangkan bagaimana pengampunan itu akan dikira secara hipotesis.

“Bagi tempoh 12 tahun, dia berhak mendapat 1/3 keringanan hukuman. Jadi secara idealnya, dia hanya dipenjara lapan tahun,” katanya.

Pada penghujung lapan tahun, jika dia masih belum membayar denda, maka hukuman lima tahun kerana ingkar bermula. Dan ya, sekali lagi, dia akan berhak mendapat 1/3 keringanan hukuman dalam tempoh lima tahun itu. Jadi dia akan berada di dalam penjara selama 40 bulan.

“Jadi secara keseluruhan, jika dia tidak membayar denda, dia akan menjalani hukuman lapan tahun ditambah 40 bulan,” katanya.

3. Berikut adalah formula penuh untuk perkara di atas

Bekas Presiden Badan Peguam Malaysia, Salim Bashir Bhaskaran merujuk kepada Seksyen 283(1)(g) Kanun Tatacara Jenayah untuk menjelaskan apabila seseorang yang disabitkan kesalahan perlu membayar denda bagi mengelak tempoh penjara mereka bertambah lama.

“Denda – seperti perkataan yang terdapat dalam Seksyen 283(1)(g) – boleh dibayar dalam tempoh enam tahun penjara dijatuhkan, tetapi jika penjara lebih daripada enam tahun, ia boleh dibayar sebelum tamat tempoh keseluruhan hukuman. Kegagalan membayar denda akan menyebabkan seseorang itu diperintahkan menjalani hukuman ingkar,” katanya.

Dalam erti kata lain, jika seseorang dijatuhkan hukuman penjara selama enam tahun atau kurang dan denda, banduan boleh mengelak daripada menjalani hukuman penjara ingkar jika dia membayarnya dalam tempoh enam tahun.

Jika seorang banduan dijatuhkan hukuman penjara lebih daripada enam tahun (seperti 12 tahun bagi Najib) dan denda, dia perlu membayar denda sebelum tamat tempoh penjara sedia ada (dalam kes Najib sebelum tamat 12 tahun) untuk mengelak daripada menghabiskan lebih banyak masa di penjara, jelas Salim.

Tetapi jika pengampunan hukuman berlaku ketika hukuman 12 tahun masih dilalui oleh Najib di pertengahan jalan, sebagai contoh, dia perlu membayar denda “sebelum dia menamatkan keseluruhan hukuman selepas pengampunan”, kata Salim lagi.

Atau dengan kata lain, memandangkan diskaun keringanan satu pertiga akan mengurangkan tempoh 12 tahun kepada lapan tahun, Najib perlu membayar sebelum tamat lapan tahun.

4. Bagaimanakah penjara memutuskan sama ada untuk mengurangkan tempoh pemenjaraan?

Salim menjelaskan mengapa keringanan hukuman penjara disediakan bagi banduan yang menunjukkan tingkah laku yang baik.

“Keringanan terhadap hukuman dikawal oleh peraturan penjara di bawah Akta Penjara, maksud dan tujuannya adalah untuk menggalakkan kelakuan baik dan hukuman pemulihan serta keadilan, di mana banduan berhak mendapat remisi satu pertiga (empat bulan) bagi setiap 12 bulan yang diperintahkan untuk dihabiskan dalam penjara,” katanya.

Beliau menjelaskan bahawa pengiraan itu bermakna empat bulan diambil untuk setiap tahun penjara, yang kemudiannya dijumlahkan sebagai bilangan bulan yang ditolak daripada keseluruhan hukuman penjara yang dijalani oleh banduan.

Seksyen 44 Akta Penjara menyatakan bahawa banduan yang mempunyai hukuman penjara lebih daripada satu bulan “akan berhak untuk diberikan pengampunan hukumannya” dengan tujuan menggalakkan kelakuan baik serta untuk memudahkan rawatan reformatif.

Bagi sistem remisi di penjara Malaysia, Peraturan 43 ialah peraturan yang menetapkan remisi yang layak diterima oleh banduan sebagai “satu pertiga” daripada tempoh penjara mereka. Peguam memberitahu bahawa keringanan yang boleh diberikan adalah betul-betul “satu pertiga” seperti yang dinyatakan, dan diskaun tidak akan lebih atau kurang daripada “satu pertiga” masa penjara.

Memetik Peraturan 43 yang juga merujuk kepada input atau perintah daripada Lembaga Pengampunan apabila pihak berkuasa penjara memutuskan sama ada seseorang banduan berhak mendapat keringanan, Salim berkata: “Budi bicara dijalankan oleh pihak berkuasa penjara berdasarkan penilaian dan syor Lembaga Pengampunan.”

Beliau berkata Lembaga Pengampunan akan mempertimbangkan karakter banduan, kelakuan baik dan beratnya kesalahan yang dilakukan, dan mengesahkan bahawa pandangan Lembaga Pengampunan kemudiannya akan dipertimbangkan oleh penjara dalam memutuskan sama ada untuk memberikan keringanan hukuman.

5. Bolehkah ada bayaran balik sebanyak RM210 juta jika pengampunan diraja diberikan?

Mengenai apa yang akan berlaku, jika Najib berjaya mendapatkan pengampunan, Geethan berkata ia tidak akan menyebabkan Najib mendapat semula wang jika dia telah membayar denda itu.

“Pertama, ia adalah pengampunan. Ia tidak sama dengan rayuannya yang dibenarkan di mahkamah. Dia benar-benar diampuni iaitu, diampunkan atas kesalahannya. Dalam keadaan, jika denda telah dibayar, ia tidak akan dikembalikan.

“Apabila diampunkan dia akan dibebaskan dari penjara. Dia tidak lagi perlu menjalani hukuman penjara sepenuhnya jika diampunkan,” katanya ketika menjelaskan bahawa pengampunan hanya bermakna Najib tidak perlu menjalani baki hukuman penjara.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
23 jam lalu· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
Mahkamah Tentera Myanmar hukum penjara tiga tahun ke atas Suu Kyi
September 29, 2022· Dunia
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
3 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
5 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
16 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
13 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok