Peguam Najib tak sihat, rayuan dapatkan dokumen bank AS dan Zeti ditangguh

August 11, 2022 · Isu semasa

Prosiding rayuan Datuk Seri Najib Tun Razak bagi mendapatkan dokumen bank melibatkan bank pelaburan Amerika Syarikat Goldman Sachs dan keluarga bekas Gabenor Bank Negara (BNM) Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz ditangguhkan hari ini setelah peguam utama bekas perdana menteri itu tidak sihat.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk P. Ravinthran, Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Hashim Hamzah membenarkan permohonan penangguhan oleh Effa Azuin Aidrul Hisham yang merupakan antara peguam dalam pasukan pembelaan Najib, menurut laporan Bernama.

Ravinthran, yang mengetuai panel itu, mengarahkan pengurusan kes diadakan esok untuk menetapkan tarikh awal bagi prosiding rayuan itu.

Mahkamah juga membenarkan permohonan Effa Azuin untuk mengecualikan Najib daripada menghadiri prosiding mahkamah hari ini yang berlangsung secara dalam talian.

Effa Azuin memberitahu mahkamah bahawa peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah tidak sihat kerana demam.

Beliau berkata Muhammad Shafee yang tidak sihat pagi ini, telah ke klinik dan diberi cuti sakit. Beliau memohon mahkamah supaya diberi penangguhan pendengaran rayuan tersebut.

Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib yang mewakili pendakwaan bersama Mohamad Mustafa P. Kunyalam, tidak membantah penangguhan itu tetapi menyerahkan kepada mahkamah berhubung permohonan untuk mengecualikan kehadiran Najib dalam prosiding mahkamah hari ini.

Najib dalam usaha mendapatkan dokumen bank untuk digunakan dalam perbicaraannya membabitkan penyelewengan dana RM2.3 bilion daripada 1Malaysia Development Bhd ( 1MDB).

Beliau merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 12 Julai tahun lepas yang menolak dua permohonan penemuannya untuk meminta pihak pendakwaan dalam perbicaraan IMDBnya mendedahkan dokumen perbankan yang dikaitkan dengan keluarga Zeti atas dakwaan bahawa keluarganya didakwa menerima wang daripada ahli perniagaan dalam buruan. Low Taek Jho, juga dikenali sebagai Jho Low.

Najib memfailkan perintah mahkamah pada 24 Mac tahun lepas untuk meminta pihak pendakwaan memberikan beberapa penyata perbankan daripada syarikat, termasuk Aktis Capital Singapore Pte Ltd, Country Group Securities Public Company Ltd, ACME Time Ltd (BVI), Butamba Investments Ltd dan Central Holdings Ltd, dipercayai mempunyai kaitan dengan Jho Low dan keluarga Zeti dalam kes 1MDBnya.

Ahli Parlimen Pekan itu juga memfailkan permohonan kedua pada 7 April tahun lepas untuk mendapatkan perjanjian penyelesaian sulit antara kerajaan dan Goldman Sachs Group pada 2020 dan transkrip atau laporan forensik berhubung telefon bekas rakan kongsi Goldman Sachs di Asia, Tim Leissner.

Najib berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan kesnya masih berjalan di Mahkamah Tinggi di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah.

Dalam prosiding hari ini, peguam Sofea Shereen Mohamed Salim hadir sebagai peguam pemerhati bagi pihak Zeti dan suaminya.

Berita berkaitan
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022· Isu semasa
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022· Isu semasa
Kes berprofil tinggi juga disiasat SPRM, bukan bilis sahaja
September 27, 2022· Isu semasa
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Najib dapat keistimewaan kerana MOU Anwar dan DAP dengan kerajaan
November 19, 2021
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Kes bunuh diri meningkat petanda rakyat semakin terdesak?
June 12, 2022
Lagi Isu semasa terkini
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
12 jam lalu · Isu semasa
2,007 kes semalam, 5 kematian
18 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
18 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
21 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok