Peguam Najib positif Covid, kes audit 1MDB ditunda ke 24 Jun

June 2, 2022 · Isu semasa

Perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak berhubung tuduhan menggunakan kedudukannya untuk meminda Laporan Akhir Pengauditan 1MDB sebelum ia dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), esok ditangguhkan.

Ini kerana peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, disahkan positif Covid-19.

Sebelum ini, beberapa perbicaraan Najib juga terpaksa ditangguhkan selepas Shafee perlu menjalani kuarantin setelah ada ahli pasukan pembelaannya disahkan positif Covid-19.

Rahmat Hazlan, seorang lagi peguam Najib, mengesahkan peguam kanan itu positif Covid-19.

“Ia tidak berlaku (perbicaraan), Tan Sri (Shafee) tidak mempunyai MC lagi, tetapi dia telah diuji positif Covid,” katanya menurut Malay Mail.

Rahmat berkata, Shafee telah disahkan positif Covid-19 melalui kit ujian pantas pada Selasa dan semalam telah menerima pengesahan melalui ujian PCR.

Menurutnya peguam Najib telah menulis surat kepada Mahkamah Tinggi semalam berhubung perkara itu, dan dijawab hari ini.

Tarikh dijadualkan seterusnya untuk perbicaraan ini ialah 24 Jun, kata Rahmat.

Esok dijadualkan sebagai hari penggantian untuk pendengaran Mahkamah Tinggi terhadap permohonan pendakwa raya supaya tertuduh lain dalam perbicaraan itu, bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy, dipanggil sebagai saksi pendakwaan, serta bantahan Najib terhadap Arul Kanda yang menjadi saksi terhadapnya.

Perbicaraan permohonan untuk mendapatkan Arul Kanda menjadi saksi pendakwaan sepatutnya pada Isnin, tetapi ditangguhkan ke esok kerana Shafee sakit.

Pada Isnin, Rahmat memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa Shafee telah menghubunginya pagi itu untuk memaklumkannya tentang demam dan sakit tekaknya, dan Shafee akan ke klinik untuk mendapatkan sijil sakit (MC).

Pihak pendakwaan tidak membantah permohonan peguam Najib untuk menangguhkan perbicaraan Isnin kerana penyakit Shafee, dan Mahkamah Tinggi telah membenarkan penangguhan itu tetapi juga memerlukan peguam menetapkan tarikh penggantian tambahan.

Selepas Shafee jatuh sakit, prosiding Mahkamah Tinggi yang dijadualkan pada Selasa hingga Khamis juga tidak diteruskan, sebaliknya digantikan dengan tiga tarikh tambahan pada Oktober.

Bagi permohonan supaya Arul Kanda menjadi saksi pendakwaan yang sepatutnya didengar esok, Shafee dijangka mengambil masa antara 90 minit dan setengah hari untuk mengemukakan bantahannya, manakala ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram dijangka mengambil masa kira-kira 30 minit untuk membentangkan hujah pihak pendakwaan yang memihak kepada Arul Kanda dipanggil sebagai saksi pendakwaan.

Dalam perbicaraan ini, Najib dituduh sebagai perdana menteri dan kemudian menteri kewangan menyalahgunakan kedudukannya antara 22 Februari 2016 dan 26 Februari 2016 untuk menerima kepuasan diri dalam bentuk perlindungan daripada tindakan sivil atau jenayah atas peranannya dalam pengendalian operasi 1MDB, dengan mengarahkan pindaan kepada laporan ketua juruaudit negara mengenai 1MDB – yang telah pun dimuktamadkan dan sedia untuk dibentangkan kepada PAC.

Arul Kanda didakwa bersubahat bersama Najib.

Pada hari pertama perbicaraan pada 18 November 2019, pihak pendakwaan telah memaklumkan kepada mahkamah bahawa mereka akan memohon agar Arul Kanda menjadi saksi pendakwaan pada masa akan datang pada peringkat perbicaraan.

Pada 20 Mei, pihak pendakwaan memohon agar Arul Kanda memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan, kerana dia mempunyai maklumat yang berkaitan dengan pertuduhan terhadap Najib dan maklumat yang akan menjejaskan secara material keputusan pendakwaan terhadap Najib.

Peguam Arul Kanda Datuk N Sivananthan tidak membantah permohonan anak guamnya untuk menjadi saksi pendakwaan, tetapi sebelum ini juga berhujah bahawa pihak pendakwaan perlu menarik balik pertuduhan terhadap anak guamnya selepas beliau melengkapkan keterangannya sebagai saksi pendakwaan terhadap Najib.

Berita berkaitan
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
1 jam lalu· Isu semasa
Permohonan Rosmah cuba singkir lagi Sri Ram didengar 6 Julai
June 30, 2022· Isu semasa
Kes Guan Eng, saksi tak tahu berapa kali rasuah dibayar
June 28, 2022· Isu semasa
Mahkamah tangguh keputusan kes rogol amah ADUN Tronoh
June 28, 2022· Isu semasa
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Annuar perjelas punca harga barang naik
1 jam lalu · Isu semasa
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
1 jam lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
1 jam lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
2 jam lalu · Isu semasa
MoF sentiasa tingkat subsidi kepada rakyat: Tengku Zafrul
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
4 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok