Peguam mahu DPP Raja Rozela jadi saksi kes Lokman hina mahkamah

July 8, 2022 · Isu semasa

Perbicaraan kes ahli politik UMNO Datuk Lokman Noor Adam yang didakwa menghina mahkamah atas tuduhan menggelar pegawai polis sebagai “bodoh” semasa perbicaraan rasuah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, ditangguhkan kepada 3 Ogos.

Ini kerana peguam Lokman, K Balaguru mahu memanggil Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Datuk Raja Rozela Raja Toran – yang meminta Mahkamah Tinggi mendakwa Lokman kerana menghina mahkamah – sebagai saksi.

Perbicaraan yang dijadualkan pada Isnin lalu ditangguhkan kerana Lokman tidak dapat mencari peguam pilihannya ketika itu.

Pada permulaan prosiding menghina mahkamah hari ini, Balaguru mendesak agar kes itu dibicarakan di hadapan hakim lain dan bukannya Datuk Collin Lawrence Sequerah, lapor MalayMail.

Peguam bela itu mendakwa kes berkenaan berdasarkan “dengar cakap kali ketiga”, dan mengaitkan rantaian peristiwa bermula apabila pegawai polis memberitahu penolong kanan pendaftar bahawa Lokman menggunakan perkataan “bodoh” kepadanya di mahkamah Khamis lalu, selepas diberitahu untuk berhenti bermain telefon bimbitnya, dan mesej itu kemudiannya disampaikan kepada Raja Rozela yang memaklumkan kepada mahkamah tentang kejadian itu.

Tetapi Sequerah menjawab bahawa Raja Rozela hanya diminta membantu mahkamah dalam prosiding menghina selepas kejadian itu berlaku, dan pegawai polis itu akan menjadi pengadu utama.

Hakim menambah bahawa seorang lagi peguam juga telah mendengar kenyataan itu.

“Jadi dalam erti kata itu, ia bukan perkhabaran tiga kali,” kata Sequerah.

Tetapi Balaguru berhujah bahawa apa yang didengar oleh Raja Rozela daripada penolong pendaftar kanan itu adalah ‘pendapat’ setelah Lokman mendakwa beliau berkata “undang-undang itu bodoh”.

Sequerah kemudian merujuk surat permohonan maaf yang ditulis oleh Lokman kepada mahkamah.

“Dia minta maaf, sekali lagi sebab itu saya beritahu anak guam saya, ‘jangan minta maaf atas sesuatu yang anda tidak buat salah’. Dia mahu perkara itu tidak berlarutan,” balas Balaguru.

“Dia sebenarnya kata dia tak panggil polis ‘bodoh’, dia panggil SOP mahkamah ‘bodoh’, sebab dia kata mereka guna telefon bimbit, kenapa saya tak boleh buat? Dia panggil sistem itu ‘bodoh’,” kata hakim kepada peguam bela.

Balaguru kemudian berkata beliau bersedia untuk meneruskan perbicaraan penghinaan itu walaupun beliau terus meminta kes itu ditangguhkan untuk dibicarakan di hadapan hakim lain.

Balaguru turut berhujah bahawa kejadian Khamis lalu tidak mengganggu perbicaraan Zahid, namun hakim tidak kelihatan yakin, menurut laporan MalayMail.

“Tetapi anda tidak boleh membenarkan orang ramai datang ke sini dan membuat peraturan mereka sendiri semasa kes itu berjalan atau menghalang anggota polis daripada menjalankan tugas mereka yang berpunca daripada arahan yang saya berikan kepada mereka,” kata Sequerah.

Balaguru kemudian mencadangkan penggunaan telefon bimbit semasa mahkamah bersidang perlu dikaji semula.

Sequerah menyatakan bahawa Lokman memberitahu mahkamah bahawa dia sebenarnya mencatatkan nota prosiding mahkamah tetapi bertanya: “Apa urusan yang dia perlu catatkan sedangkan dia bukan wartawan mahkamah?”

Timbalan pendakwa raya Izalina Abdullah meminta mahkamah menolak permohonan Balaguru untuk pertukaran hakim, dengan alasan Sequerah berhak mendengar kes itu kerana berlaku di mahkamahnya.

Izalina juga mengalihkan tumpuan semula kepada pokok isu penghinaan itu.

“Mengenai isu penggunaan telefon bimbit, saya rasa penghinaan hari ini bukan semata-mata melibatkan penggunaan telefon bimbit, malah ia melibatkan penghormatan kepada sistem kehakiman yang sedang berjalan dalam sesuatu kes.

“Mahkamah cuba melindungi kepentingan awam, tetapi apabila mahkamah itu menjalankan fungsi untuk menyampaikan keadilan, jadi apabila kita memasuki sesuatu tempat, ada peraturan yang perlu dipatuhi untuk memastikan prosiding berjalan lancar, tetapi apabila seseorang tidak dapat mengikut perintah untuk tidak menggunakan telefon bimbit, itu dianggap penghinaan.

“Apa salahnya apabila kita pergi ke tempat seseorang, kita mengikut peraturan,” katanya, turut menekankan perkara itu adalah mengenai penggunaan perkataan “bodoh”.

Sequerah memutuskan bahawa beliau paling sesuai mendengar kes itu, menjelaskan bahawa kesalahan yang didakwa dilakukan di hadapannya.

Selepas mengesahkan bahawa Lokman menuntut dibicarakan, Balaguru berkata beliau berhasrat untuk memanggil Raja Rozela sebagai saksi kerana beliau ingin menyoal balasnya tentang apa yang dimaklumkan olehnya kepada mahkamah.

Balaguru malah berkata beliau akan mengambil tindakan penghinaan terhadap Raja Rozela sekiranya ketua pendakwaan kes Zahid itu mengelirukan mahkamah berhubung kejadian itu.

Izalina bagaimanapun membantah sambil berkata tidak perlu berbuat demikian kerana mahkamah boleh memanggil terus pegawai polis berkenaan untuk mengesahkan apa yang sebenarnya dikatakan Lokman.

Tetapi Balaguru menegaskan bahawa terdapat keperluan untuk memanggil Raja Rozela sebagai saksi dan beliau akan memohon sepina ke atasnya.

Memandangkan Balaguru berusaha untuk memanggil Raja Rozela, hakim kemudian menetapkan 3 Ogos sebagai tarikh perbicaraan, setelah menyatakan: “Kita tidak boleh meneruskan hari ini, jadi kita perlu menetapkan tarikh lain.”

Ini bukan kali pertama Lokman didakwa melakukan penghinaan terhadap mahkamah.

Ini bukan kali pertama Lokman terpaksa mempertahankan diri terhadap dakwaan telah melakukan penghinaan terhadap mahkamah.

Pada 15 Julai 2021, Hakim Sequerah mendapati Lokman bersalah menghina mahkamah berikutan tindakannya pada September 2019 yang mengancam saksi pendakwaan dalam perbicaraan bekas Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak membabitkan penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sequerah, yang merupakan hakim yang mendengar perbicaraan berasingan Najib, pada masa itu telah menjatuhkan hukuman penjara sebulan kepada Lokman atas penghinaan mahkamah yang dilakukan, tetapi membenarkan hukuman itu ditangguhkan sementara menunggu rayuan Lokman ke Mahkamah Rayuan.

Lokman disingkirkan daripada MT UMNO pada Februari 2020 dan dipecat daripada parti itu.

Pada September 2021, UMNO memutuskan untuk membenarkan Lokman menyertai parti itu semula, tetapi hanya menerimanya sebagai ahli biasa.

Berita berkaitan
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Kes rasuah Bung Moktar dan isteri ditetapkan untuk sebutan 27 Mac
January 27, 2023· Isu semasa
Hakim baharu dalam rayuan bekas menteri Sabah terhadap sabitan dan hukuman
January 27, 2023· Isu semasa
Rehatkan Zahid sebagai TPM untuk fokus kes mahkamah, kata Peja
January 26, 2023· Politik
Popular
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
January 29, 2023
Dasar manifesto apa kerajaan sekarang nak laksanakan, PH atau BN?
January 28, 2023
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Formula baharu Rafizi, perluas model pekerja sambilan bagi pengusaha restoran
January 27, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
50 minit lalu · Isu semasa
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
1 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir di Johor meningkat, Sabah menurun dan Pahang kekal
3 jam lalu · Isu semasa
23 ladang babi di Pulau Pinang sudah dijangkiti ASF, kata Ketua Menteri
17 jam lalu · Isu semasa
Tak perlu darurat kerana banjir libatkan beberapa negeri sahaja: Zahid
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
2 jam lalu
[VIDEO] Bersatu buka peluang kepada bekas pemimpin Umno
3 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok