Peguam kata saksi tak boleh dipercayai, mohon Zahid dibebaskan

September 1, 2022 · Isu semasa

Saksi pendakwaan utama yang memberi keterangan dalam perbicaraan rasuah Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung pemberian kontrak sistem visa asing (VLN) adalah tidak boleh dipercayai dan mempunyai kredibiliti sifar, kata peguam bekas Menteri Dalam Negeri itu kepada Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini (1 September 2022).

Dalam hujahan pembelaan setelah pendakwaan menutup kes mereka, peguam utama Hisyam Teh Poh Teik menyifatkan tiga saksi pendakwaan dari Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) – sebuah syarikat tempatan yang terbabit dalam perbicaraan rasuah Ahmad Zahid berhubung pemberian kontrak VLN – sebagai “tangan kanan perintah tertinggi.

Ketiga-tiga saksi pendakwaan itu ialah bekas Pengarah UKSB Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani; Harry Lee Vui Khiun, dan bekas Pengurus Pentadbiran UKSB David Tan Siong Sun.

David Tan juga adalah saksi pendakwaan ke-17 yang sebelum ini memaklumkan kepada mahkamah bahawa UKSB memberi wang tunai kepada beberapa pemimpin politik.

Hisyam berkata adalah terbukti bahawa wang daripada rakan perniagaan UKSB di Hong Kong telah memasuki Malaysia tetapi tidak disalurkan ke dalam akaun bank syarikat sebaliknya, ia disimpan di dalam peti keselamatan di bawah pengawasan Tan.

Beliau turut mempersoalkan keperluan UKSB untuk menyembunyikan berjuta-juta dana yang masuk dari luar negara daripada juruaudit dan pengawal selia, dengan memetik ketiadaan pendedahan mereka dalam penyata kewangan tahunan syarikat.

Hisyam kemudian berkata adalah jelas bahawa ketiga-tiga saksi telah melakukan kesalahan jenayah di bawah Kanun Keseksaan kerana pecah amanah jenayah, Akta Cukai Pendapatan untuk pengelakan cukai dan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia kerana rasuah.

Beliau juga berkata gabungan keterangan saksi-saksi yang disebutkan di atas ialah pembayaran tunai juga dibuat kepada penerima lain, termasuk ahli politik terkenal yang kemudian secara terbuka menafikan penglibatan mereka.

“Terdapat percanggahan bukti yang jelas memandangkan penafian umum. Penafian ini telah menjejaskan kredibiliti Harry Lee, Wan Quoris dan David Tan,” katanya ketika hujahan lisan pembelaan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Yazid Mustafa.

Hisyam juga berkata beberapa percanggahan testimoni antara saksi sepanjang perbicaraan dan beliau memetik lima kes sedemikian.

Satu contoh ialah kaedah penyampaian di mana kedua-dua Lee dan Wan Quoris dalam kenyataan saksi berkata pembayaran tunai dihantar dalam sampul surat.

Ini bercanggah dengan keterangan Tan di mana dia berkata wang itu dihantar melalui bagasi.

Hisyam kemudiannya mengakhiri hujahannya dengan menyatakan anak guamnya harus dibebaskan dan dilepaskan kerana tiada bukti prima facie untuk mengekalkan pertuduhan sekarang.

Mohd Yazid kemudian meminta perbicaraan esok dikosongkan dan prosiding disambung semula pada Isnin (5 September), bermula dengan jawapan pihak pendakwaan terhadap hujahan pembelaan.

Mahkamah sebelum ini, menetapkan 1, 2, 5 hingga 8 September ini untuk kedua-dua pihak berhujah secara lisan sebelum memutuskan sama ada bekas Timbalan Perdana Menteri dan Presiden UMNO itu dibebaskan daripada pertuduhan atau diperintah membela diri.

Ahmad Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SGD$13.56 juta (RM43.97 juta) daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri ketika itu bagi melanjutkan kontrak syarikat berkenaan sebagai pengendali Pusat Sehenti (OSC) di China dan Visa Luar Negara (VLN), serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh kementerian terbabit.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri sama ketika itu mendapatkan untuk dirinya wang tunai SGD$1,150,000, RM3 juta, 15,000 Swiss Franc dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Presiden UMNO itu didakwa melakukan semua kesalahan itu di Sri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Berita berkaitan
Ketua Menteri Melaka letak jawatan, Zahid sahkan bakal umum nama baharu
March 29, 2023· Politik
Shahidan cadang pasport Rosmah juga dipulangkan sama seperti Zahid
March 27, 2023· Politik
Zahid sahkan Noraini dilantik Pengerusi RISDA baharu
March 26, 2023· Politik
UMNO akan hulur persahabatan dengan DAP bagi hadapi PRN Pulau Pinang: Zahid
March 26, 2023· Politik
Popular
KWSP: Kenapa PH-BN gagal fahami kesusahan, keterdesakan rakyat?
March 30, 2023
Najib kekal dalam penjara, mahkamah tolak permohonan semakan semula
March 31, 2023
MB Kedah arah agensi negeri beri komitmen 100% acara Persekutuan
March 31, 2023
Basikal lajak: Rayuan terakhir Sam Ke Ting, apa yang perlu diketahui
March 31, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Najib kekal dalam penjara, mahkamah tolak permohonan semakan semula
42 minit lalu · Isu semasa
Basikal lajak: Rayuan terakhir Sam Ke Ting, apa yang perlu diketahui
3 jam lalu · Isu semasa
Wan Saiful terus beri semangat kepada pencarum KWSP jalan kaki
3 jam lalu · Isu semasa
MB Kedah arah agensi negeri beri komitmen 100% acara Persekutuan
4 jam lalu · Isu semasa
Enam stesen LRT diberhentikan operasi, baiki landasan
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Machang tak buat laporan polis, dakwaan Jelutong berniat jahat
March 29, 2023
[VIDEO] Bantah bahasa Inggeris dalam RUU, Besut digantung tiga hari
March 29, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok