Pegawai 1MDB ‘sekat’ maklumat kepada Ketua Audit Negara: Arul

August 26, 2022 · Isu semasa

Pengurusan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) secara aktif menyimpan maklumat dan tidak memberikannya kepada Jabatan Audit Negara (JAN) ketika ketua juruaudit negara sedang menjalankan audit ke atas syarikat milik Kementerian Kewangan itu pada 2015, kata Arul Kanda Kandasamy, hari ini.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-15 dalam perbicaraan Datuk Seri Najib Razak berhubung dakwaan meminda laporan audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) – badan dwipartisan Parlimen.

Arul Kanda adalah CEO 1MDB dari Januari 2015 hingga Jun 2018.

Hari ini, peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memetik nota perbincangan antara Ketua Audit Negara ketika itu Tan Sri Ambrin Buang dan pegawai Jabatan Audit Negara serta antara Arul Kanda dan pegawai 1MDB pada 16 Disember 2015.

Shafee menekankan bahawa nota itu telah merekodkan Ambrin sebagai “menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap 1MDB mengenai layanan dan kerjasama yang diberikan sepanjang proses pengauditan, seperti tidak membentangkan dokumen berkaitan dan melengahkan proses pengauditan, seolah-olah tidak menghormati pejabat Ketua Audit Negara”.

Shafee kemudian bertanya apa yang dimaksudkan oleh Ambrin apabila nota mesyuarat itu merekodkan beliau menyatakan rasa tidak puas hati dengan bagaimana 1MDB tidak memberikan kerjasama semasa audit.

Arul Kanda kemudian menjelaskan bahawa ini kerana beberapa dokumen 1MDB telah diambil dalam serbuan, dan mendakwa bahawa pegawai lain dalam 1MDB tidak memberikan maklumat yang diminta kepada JAN.

“Semasa proses audit, terdapat permintaan daripada JAN untuk pelbagai dokumen dan maklumat. Malangnya, tidak semua dokumen itu tersedia, sebahagiannya kerana 1MDB telah diserbu pada Julai 2015 oleh pasukan petugas terdiri daripada Suruhan Jaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), polis, jadi mereka telah mengambil banyak daripada dokumen tersebut, beberapa pemacu keras, pelayan komputer.

“Sebab itu kami tidak mempunyai akses untuk maklumat. Selepas itu juga, saya kini tahu beberapa orang dalam 1MDB secara aktif menyekat maklumat atau berkongsi maklumat seperti yang telah keluar sekarang,” katanya menurut MalayMail.

Arul Kanda berkata beliau tidak ingat Ambrin mengadu mengenai individu tertentu dalam 1MDB, dan Ketua Audit Negara sebaliknya membuat ulasan umum bahawa pasukannya menghadapi kesukaran mendapatkan beberapa dokumen daripada 1MDB.

Menurutnya beliau tidak terlibat dalam proses harian dan berkata ketika itu Ketua Pegawai Kewangan 1MDB Azmi Tahir adalah orang yang mengetuai proses harian berurusan dengan JAN.

Arul Kanda berkata apabila beliau kemudiannya mendapat tahu pada Februari 2016 tentang penyembunyian maklumat oleh pasukan 1MDB, dia kemudiannya memberikan apa sahaja dokumen 1MDB berkaitan yang dimilikinya kepada JAN.

“Dan kemudian pada masa itu mereka meminta dokumen tertentu, yang saya tahu sama ada dalam simpanan saya atau milik syarikat, yang kemudian saya serahkan kepada mereka bersama maklumat yang tidak diberikan oleh pasukan sebelum ini,” katanya.

Ditanya siapa yang menyekat maklumat daripada juruaudit, Arul Kanda hanya menjawab bahawa orang yang bertanggungjawab berurusan dengan JAN ialah Azmi dan beliau bersetuju bahawa mereka sepatutnya menyediakan maklumat itu.

“Ya, yang kemudiannya saya lakukan pada Februari apabila kami mengadakan mesyuarat susulan dengan JAN. Saya kemudiannya menghantar e-mel kepada mereka siri dokumen yang sebenarnya berada dalam simpanan syarikat,” katanya.

Ditanya oleh Shafee, Arul Kanda mengesahkan bahawa dakwaan menyembunyikan maklumat sedang dilakukan oleh pengurusan 1MDB, tetapi berkata beliau tidak menyedari lembaga pengarah 1MDB terlibat dalam tindakan sedemikian.

Pada 12 Disember 2018, Najib didakwa menyalahgunakan kuasanya sebagai perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu untuk mendapat kekebalan daripada tindakan undang-undang dan menyebabkan laporan akhir audit 1MDB dipinda sebelum dibentang dalam mesyuarat PAC pada Mac 2016.

Arul Kanda, 45, pula didakwa bersubahat dengan Najib dalam membuat pindaan berkenaan bagi melindungi Ahli Parlimen Pekan itu daripada tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan bersambung 2 September ini.

Berita berkaitan
RM4 juta masuk akaun Najib dari syarikat berkait Jho Low: Saksi
4 jam lalu· Isu semasa
AS$30 juta masuk akaun Najib daripada syarikat samaran: Saksi
September 19, 2023· Isu semasa
RM60.6 juta dipindahkan ke akaun Najib antara Feb-Jun 2011: Saksi
September 19, 2023· Isu semasa
Siri kes rasuah pemimpin UMNO, Najib dan Arul Kanda dibebaskan pula
September 12, 2023· Politik
Popular
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
September 21, 2023
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
September 20, 2023
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
September 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
4 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler Putrajaya: Pemandu direman empat hari
4 jam lalu · Isu semasa
Penagih dadah meningkat 27 peratus, kata AADK
7 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
20 jam lalu · Isu semasa
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
3 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok