Patuhi SOP, jangan biar ahli keluarga salah seorang terlantar di wad ICU

Perkongsian sayu beberapa keping gambar oleh petugas barisan hadapan yang berada di perbatasan negara sedang melawan virus maut, Covid-19 dalam wad Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital meruntun hati warganet.

Bayangkanlah semua katil yang ada di hospital hampir penuh mencapai kapasiti maksimum dan semua petugas kesihatan ketika ini bertungkus-lumus bekerja demi memastikan pesakit Covid-19 diberi rawatan yang terbaik supaya dapat diselamatkan nyawa mereka.

Petugas kesihatan yang merawat pesakit pun tidak ke mana-mana, mereka tetap berada di wad ICU untuk merawat pesakit yang sedang kritikal, tugas harian diteruskan seperti biasa walaupun orang ramai masih sibuk menyambut Hari Raya Aidilfitri di luar sana.

Susulan perkongsian itu ramai dalam kalangan warganet yang turut tersentuh hati tampil memberi kata-kata semangat dan doa kepada petugas barisan hadapan negara.

Seorang pengguna warganet, Ginuk Marina berkata “Terima kasih kerana bertungkus lumus untuk kesihatan semua.. semoga kita membantu dengan mengikut SOP (prosedur operasi standard).”

Dalam pada itu, Azira Abu Samah pula berdoa supaya Allah mempermudahkan segala urusan mereka.

“Ya Allah selamatkanlah mereka dan angkatlah jentera-Mu ini,” katanya.

Ayie Yunus pula berkata, “Mohon patuh SOP semua rakyat Malaysia, kesian frontliners (petugas barisan hadapan) kita, mereka berjuang habis-habisan, hargai pengorbanan mereka jangan sia-siakan.”

Terdahulu, statistik terkini hari ini merekodkan sebanyak 34 kematian akibat jangkitan Covid-19.

Dalam perkongsian di laman Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), gambar yang dikongsi menunjukkan situasi terkini di Hospital Kajang sudah padat dengan pesakit Covid-19 dan keadaan sama juga dihadapi di Hospital Ampang, Selayang, Sungai Buloh dan hospital-hospital Covid-19 lain.

Dalam keadaan yang sudah sesak dan kritikal, rakyat masih bernasib baik kerana sistem kesihatan di negara kita belum lagi sampai ke tahap perlu memilih siapa yang perlu berada di atas katil ICU untuk dirawat.

Justeru, hanya satu sahaja yang dipinta daripada seluruh rakyat Malaysia, patuh lah dengan peraturan yang ditetapkan dan patuhi lah SOP.

Jaga diri, jaga keluarga kita. Jangan biarkan keluarga kita menjadi salah seorang yang berada di wad ICU ini. Sayangilah mereka, putuskan rantaian Covid-19 ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR