Pasport Rosmah dikembalikan, boleh ke luar negara

Datin Seri Rosmah Mansor berjaya dalam permohonan untuk mendapatkan semula pasportnya dan kini boleh berjalan ke luar negara.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memberi kebenaran kepada isteri bekas Perdana Menteri itu untuk mendapatkan kembali pasportnya selepas memberi alasan untuk menemani anak perempuannya bersalin di Singapura.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan yang dibuat oleh peguam bela tertuduh, Datuk Jagjit Singh.

“Pasport pemohon dikembalikan kepadanya pada 15 Oktober 2021 (hari ini), dan mesti dikembalikan (ke mahkamah) sebelum atau sebelum 6 Disember 2021.

“Ini dengan syarat pemohon hanya dibenarkan melakukan perjalanan ke luar negeri ke Singapura, mulai 21 Oktober 2021, dan mesti kembali ke Malaysia pada atau sebelum 21 November 2021,” katanya.

Zaini berkata keputusan hari ini mengambil kira tempoh kuarantin 14 hari apabila Rosmah pulang ke Malaysia dari Singapura.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Mustaffa P Kunyalam.

Terdahulu, ketika prosiding hari ini, Timbalan Pendakwa Raya (DPP) memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan tidak mempunyai halangan berhubung permohonan berkenaan, dengan syarat ia tidak mengganggu tarikh perbicaraan.

“Pihak pendakwaan tidak keberatan, kami menyerahkan kepada Yang Arif untuk menentukan permohonan teman saya (Jagjit), dengan syarat ia tidak mengenai tarikh perbicaraan, dan mereka mesti mematuhi tempoh (berada di Singapura), agar tidak ada lagi penangguhan,” kata Mustafa.

Terdahulu, Rosmah mengemukakan permohonan agar pasportnya dikembalikan sementara.

BERITA BERKAIT
POPULAR