Pandemik beri kesan kepada usahawan wanita, perlu sokongan

October 7, 2021 · Isu semasa

Dalam musim  pandemik Covid-19 ini, tidak dinafikan bahawa wanita berperanan besar dengan memakai pelbagai ‘topi’ yang berbeza iaitu selaku isteri, ibu, guru, tukang masak, wanita berkerjaya, jiran, dan penasihat kewangan keluarga.

Justeru, wanita perlu cerdik mengawal emosi dan tuntas serta bijaksana dalam menguruskan keluarga dan kewangan isi rumah. Contohnya, bagi yang terkesan dengan impak negatif Covid-19, si ibu boleh memasak sendiri hidangan berbanding memesan makanan melalui ‘grab food’.

Pandemik juga  dilihat menjadikan wanita lebih tertekan untuk ‘burn out’, kepenatan terlampau dan bekerja lebih masa di rumah dan kerja pejabat. Justeru semua pihak perlu membantu golongan ini meningkatkan semula taraf ekonomi mereka khususnya dalam kalangan usahawan wanita.

Penasihat SME, Bank Islam, Datuk Dr. Hafsah Hashim memberitahu, terdapat perubahan cara hidup selepas pandemik. Ini termasuk masa depan pekerjaan akan lebih ramai pekerjaan secara automasi, bekerja dari rumah, peningkatan kereta elektrik dan  kebolehan meramal jenayah sebelum terjadi, penyediaan makanan daripada stem sel, komputer masa depan dan banyak lagi.

“Tidak dinafikan pandemik telah membentuk cara hidup norma baru semua golongan termasuk usahawan wanita. Kajian oleh Pusat Perdagangan Antarabangsa menunjukkan 64 peratus usahawan wanita telah terkesan menjalankan perniagaan semasa pandemik berbanding 52 peratus syarikat lelaki. Lebih 90 peratus usahawan wanita melaporkan pengurangan jualan semasa pandemik dan aliran wang tunai hanya boleh bertahan tiga bulan sahaja,” katanya.

Pun begitu, Dr. Hafsah menasihatkan agar usahawan wanita tidak panik kerana perjalanan pemulihan ekonomi agak panjang tetapi boleh dipendekkan apabila ramai mendapat vaksinisasi.

“Selain itu, banyak negara-negara luar tarik pendekatan globalisasi dan memberi fokus yang lebih kepada pemulihan ekonomi domestik. Justeru, kita boleh fokus bergerak kepada data sebenar dan big data untuk membuat ramalan yang tepat dan ketangkasan membuat keputusan.

“Wanita digalakkan memilih perniagaan atas talian menjadi pentas utama  strategi untuk berdaya tahan. Wanita dalam perniagaan perlu mengambil peluang bekerja dari rumah untuk mengembangkan perniagaan masing-masing serta mengamalkan keseimbangan kehidupan kerja,” jelasnya,

Selain itu, beliau berharap usahawan wanita tidak perlu bimbang kerana terdapat pelbagai cara untuk mengatasi cabaran Covid-19 termasuk memperkasakan pekerja bekerjaya dari rumah dengan penyeliaan yang teratur.

“Kenal pasti set kemahiran untuk pekerja supaya sejajar dengan norma baharu iaitu bakat dan kemahiran. Melaksanakan aktiviti atas talian untuk mendapat idea dan maklumat baru untuk merebut peluang dan pasaran. Usahawan wanita juga perlu menjalankan model perniagaan baru,” katanya.

Bantuan khusus untuk wanita

Bagi membantu golongan wanita khususnya yang berkerja di rumah, Dr. Hafsah berharap majikan dapat memberi kelonggaran waktu bekerja, rekrut, kekal dan promosi wanita yang berkemahiran semasa dan selepas pandemik untuk menghindarkan kehilangan pekerja mahir dan berbakat.

“Bantu usahawan wanita merentasi rantaian pembekal untuk mendapat akses kepada modal kerja dan produk insurans untuk membantu perniagaan mereka bangkit semula.

“Buat pelaburan dalam infrastruktur digital untuk meningkatkan prestasi kerja dari rumah serta akses Internet mobil untuk memastikan wanita dapat bersaing dengan kaum lelaki,” ujarnya.

Tidak ketinggalan, majikan perlu memastikan keselamatan pekerja dan pembekal dapat dibendung dari aspek kesihatan dan keganasan dan gangguan, terutama sekali  masalah kesihatan mental.

Berita berkaitan
Penganggur didenda RM7,000 hantar komunikasi ajak berhimpun ketika PKP
August 11, 2022· Isu semasa
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Popular
Serang ustaz, pelajar tahfiz: Dua lelaki ditahan, tiga masih diburu
August 12, 2022
Menteri agama gesa KDN ambil tindakan wanita pakai ihram lelaki
August 12, 2022
Skandal LCS: “Duit BNS sudah habis, esok pun company boleh lingkup”
August 13, 2022
Jho Low, bapa abai perintah beku aset: 1MDB dibenar bertindak
August 13, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar ekonomi jangka OPR naik dua kali lagi, mungkin naik bayaran pinjaman
2 jam lalu · Isu semasa
Jho Low, bapa abai perintah beku aset: 1MDB dibenar bertindak
5 jam lalu · Isu semasa
Kementerian ambil tindakan segera insiden pelanggaran data iPay88
6 jam lalu · Isu semasa
Skandal LCS: “Duit BNS sudah habis, esok pun company boleh lingkup”
6 jam lalu · Isu semasa
Jumlah pesakit sembuh semalam mengatasi jangkitan baharu Covid
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok