Pakar ekonomi jangka OPR naik dua kali lagi, mungkin naik bayaran pinjaman

August 13, 2022 · Isu semasa

Dua lagi kenaikan kadar faedah dijangkakan pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) yang akan berlangsung pada September dan November tahun ini selepas pertumbuhan kukuh keluaran dalam negara kasar (KDNK) untuk suku kedua 2022 diumumkan pada Jumaat.

Pakar ekonomi OCBC Bank Wellian Wiranto melihat kemungkinan terdapatnya kenaikan 25 mata asas (bps) lagi dalam mesyuarat MPC bulan September, sebahagiannya disebabkan oleh tekanan harga yang mula muncul dan nampak lebih ketara, lapor Bernama.

“Walaupun mungkin kini telah ada bisik-bisik menyatakan kenaikan yang lebih tinggi, katalah dalam 50 mata asas, kami masih terus meletakkan kebarangkalian yang lebih rendah untuk itu.

“Hakikat bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) agak awal dalam menormalkan kadar – sudah menaikkan kadar sebanyak dua kali tahun ini – ini telah memberikannya ruang untuk terus menggunakan pendekatan sederhana dan beransur-ansur buat masa ini.

“Namun begitu, kami melihat ruang lebih tinggi untuk kenaikan 25 mata asas lagi dalam mesyuarat terakhir tahun ini pada November, yang akan meletakkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 2.75 peratus menjelang akhir 2022,” katanya menerusi satu laporan serantau di sini.

Wellian menambah sekiranya inflasi teras meningkat kepada kelajuan melebihi 3.5 peratus tahun ke tahun berbanding 3.0 peratus terkini pada bulan Jun, kemungkinan kenaikan pada MPC bulan November ini adalah lebih nyata.

Gabenor BNM Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus semalam berkata ekonomi Malaysia telah menyerap kesan kenaikan OPR dengan baik.

“Adalah sangat jelas bahawa kita tidak lagi berada dalam krisis,” ujar beliau.

“Momentum dari segi pembayaran balik pinjaman, tidak terjejas,” katanya merujuk kepada kenaikan OPR semasa sidang media bersama Jabatan Perangkaan Malaysia untuk mengumumkan prestasi KDNK suku kedua di sini pada Jumaat.

Malaysia telah menaikkan OPR sebanyak dua kali tahun ini iaitu kepada 2.25 peratus daripada serendah 1.75 peratus.

Bagi KDNK, Wellian berkata bank itu “terlalu konservatif” dalam menganggarkan kekuatan asas ekonomi Malaysia kerana KDNK suku kedua ternyata telah mencatatkan pertumbuhan kukuh pada 8.9 peratus tahun ke tahun.

Pakar ekonomi itu berkata lonjakan dalam penggunaan swasta adalah lebih tinggi pada 18.3 peratus berbanding 5.5 peratus pada suku pertama.

Pemulihan dalam pasaran buruh sepanjang tempoh itu juga telah membantu mengukuhkan penggunaan selepas kadar pengangguran terus turun kepada 3.8 peratus pada Jun berbanding paras tertinggi 4.8 peratus tahun lepas.

Secara keseluruhannya, Wellian berkata kekuatan pada suku kedua seharusnya memberi petanda baik untuk kesihatan asas dalam ekonomi tatkala negara melangkah lebih jauh ke separuh kedua tahun ini.

Sementara itu, MIDF Research pula telah menyemak naik unjuran pertumbuhan KDNK 2022 kepada 6.6 peratus daripada 6.0 peratus sebelum ini kerana ia menjangkakan momentum pertumbuhan positif yang berterusan pada separuh kedua tahun ini.

Menurutnya, ini akan dirangsang oleh peningkatan berterusan dalam perbelanjaan pengguna, aktiviti perniagaan yang bertambah baik serta pertumbuhan yang mampan dalam permintaan luar.

Namun begitu, ia masih mengambil sikap berwaspada dengan kemungkinan risiko menurun daripada perkembangan luaran seperti pemulihan China yang lemah, risiko kemelesetan, kelembapan yang lebih meruncing di AS dan ekonomi global, perang Ukraine yang berterusan, peningkatan ketegangan geopolitik dan tekanan inflasi yang tinggi di seluruh dunia akibat kenaikan harga komoditi.

Bergerak ke hadapan, MIDF Research berkata lebihan akaun semasa Malaysia sepatutnya kembali kukuh, didorong oleh hasil eksport yang stabil daripada harga komoditi global yang tinggi serta permintaan serantau yang menggalakkan.

Imbangan akaun semasa Malaysia kekal dalam lebihan dan meningkat kepada RM4.4 bilion pada suku kedua daripada paras terendah sembilan tahun iaitu RM3.0 bilion yang dicatatkan pada suku pertama.

Berita berkaitan
Kerajaan tak tentukan kenaikan OPR, kata Menteri Kewangan
September 17, 2022· Isu semasa
Kenaikkan kadar OPR bakal menyebabkan pembeli rumah teragak-agak
September 15, 2022· Isu semasa
Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi tidak akan dibubar, kata Annuar
September 15, 2022· Isu semasa
OPR naik, hutang bulanan juga akan meningkat
September 14, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
41 minit lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
1 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
2 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok