Pakar beri amaran peningkatan kes Covid-19, Omicron BA.5 di Malaysia

July 16, 2022 · Isu semasa

Rakyat Malaysia perlu bombang dan berwaspada berkaitan gelombang baharu Covid-19, terutamanya membabitkan sub-varian Omicron BA.5, yang sangat mudah menular, kata seorang pakar virologi.

Dr Kumitaa Theva Das dari Universiti Sains Malaysia berkata gelombang baharu jangkitan Covid-19 bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan.

Beliau berkata, hanya beberapa hari lalu, sub-varian BA.5 membentuk 28 peratus daripada jujukan di Malaysia.

“Kini, ia membentuk kira-kira 38 peratus daripada jujukan, dan kini dikesan di sekurang-kurangnya tujuh negeri di Malaysia.

“Setiap kali terdapat varian baharu, perkara yang paling membimbangkan ialah betapa menularnya, yang diukur dengan R-naught (Ro/Rt). Ini adalah purata bilangan orang yang boleh dijangkiti oleh kes awal.

“Sebagai perbandingan, kes varian asal Covid-19 mempunyai Ro/Rt sebanyak 3.3, Delta (5.1) dan BA.5 adalah kira-kira (18.6), yang menjadikannya amat mudah untuk menular.

“Sebelum ini, dengan varian lain, jangkitan semula agak jarang berlaku dan mungkin hanya berlaku selepas tiga bulan. Tetapi dengan BA.5, individu boleh dijangkiti semula dalam masa sebulan.

“Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat (AS) bulan lepas juga menunjukkan bahawa mereka yang dijangkiti semula lebih berkemungkinan mengalami masalah kesihatan yang berpanjangan, termasuk paru-paru dan jantung, gangguan pencernaan dan buah pinggang, diabetes dan masalah saraf.

“Jadi, kita harus bimbang dan ia bukan sesuatu yang boleh dipandang ringan,” katanya dalam temu bual dengan NST.

Semalam, jangkitan Covid-19 di seluruh negara dalam tempoh 24 jam melonjak melepasi 5,000 kes, tertinggi sejak kali terakhir negara merekodkan 5,624 kes pada 24 April lalu.

Sebanyak 5,230 jangkitan baharu dilaporkan, meningkat berbanding 4,098 kes yang dicatat pada Khamis, menurut laman sesawang CovidNOW Kementerian Kesihatan (KKM) yang dikemas kini pagi ini.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sebelum ini berkata Malaysia telah memasuki gelombang baharu Covid-19, dengan sub-varian Omicron BA.5 sudah ada di negara ini.

Beliau berkata KKM telah mengesan lima kes sub-varian BA.5 melalui penjujukan genom setakat 30 Jun.

Pada Selasa (12 Julai), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa kes Covid-19 meningkat di seluruh dunia apabila sub-varian BA.5 Omicron yang sangat mudah berjangkit merebak pada “tahap yang sangat cepat”.

Ketua Pengarah WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata sub-varian Omicron, seperti BA.4 dan BA.5, terus memacu gelombang kes baharu, kemasukan ke hospital dan kematian di seluruh dunia.

“Virus ini merebak dengan bebas dan semua negara tidak menguruskan beban penyakit dengan berkesan. Gelombang baharu virus menunjukkan sekali lagi bahawa Covid-19 masih belum berakhir,” katanya pada sidang media maya dari Geneva, Switzerland.

Kumitaa, pakar genetik dengan Kluster Infectomics, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju USM berkata di AS, kes sub-varian BA.5 meningkat daripada satu peratus kepada 70 peratus dalam masa dua bulan sahaja. AS kemudian menyaksikan penurunan kecil sebelum mencapai hampir 100,000 kes sehari.

Beliau berkata terdapat beberapa negara yang mengalami lonjakan hampir 20 peratus kes dalam sehari.

“Di Malaysia, (antara) 2,000 dan 4,000 kes sehari mungkin merupakan jumlah yang sangat kecil (angka sebenar mungkin sekurang-kurangnya tiga hingga lima kali ganda) kerana terdapat bilangan keseluruhan ujian yang lebih rendah yang dilakukan, dan sewajarnya, bilangan kes yang lebih rendah dikesan dan dilaporkan.

“Dengan mengambil kira jumlah ini dan arah aliran global, Malaysia mungkin satu hingga dua bulan lagi untuk mencapai kemuncaknya,” tambahnya.

Ditanya apa yang perlu dilakukan oleh negara untuk menghentikan “tahap sangat cepat” ini daripada menjadi lebih teruk, Kumitaa berkata langkah kesihatan awam pada masa lalu masih berkesan – dapatkan dos penggalak, elak kawasan sesak, ujian sebelum perhimpunan besar, duduk di rumah jika ada simptom, dan pengudaraan yang baik.

Beliau menekankan bahawa penggunaan pelitup muka dengan betul adalah salah satu langkah paling penting dalam memastikan rakyat Malaysia selamat.

“Ini amat penting sekarang kerana kita melihat trend di mana orang ramai yang mempunyai hubungan rapat dengan simptom tetapi ujian negatif pada hari pertama. Jadi, mereka percaya mereka tidak dijangkiti dan mungkin keluar.

“Tetapi jika mereka meneruskan ujian, mereka menjadi positif pada hari itu. tiga atau empat. Ada juga orang lain yang tidak pernah menguji diri sendiri atau dikehendaki berada di luar.

“Sememangnya, terdapat begitu banyak senario yang meletakkan orang lain dalam risiko. Walaupun kita mungkin tidak dapat mengubah cara orang melakukan sesuatu, kita boleh mulakan dengan diri kita sendiri. Adalah penting untuk memakai pelitup muka dengan betul, kerana ramai yang memakainya di bawah hidung mereka, yang tidak memberikan mereka perlindungan.

“Dengan varian yang lebih mudah ditularkan, pelitup muka seperti N95 atau KN95 berfungsi lebih baik, manakala kain, pelitup muka pembedahan atau berganda memberikan perlindungan yang kurang,” katanya.

Sementara itu, Kumitaa berkata dengan peningkatan kos sara hidup, kebanyakan orang tidak akan memilih ujian PCR melainkan kos itu boleh dibayar pampasan. Kos bertambah dengan cepat jika seseorang mempunyai keluarga besar atau perlu kerap menguji.

Mengenai sama ada terdapat keperluan untuk mengetatkan dan menambah baik prosedur operasi standard (SOP) sedia ada, beliau berkata, pada ketika ini, tindakan mengetatkan SOP mungkin tidak membawa perubahan kerana orang ramai sudah penat dengan sekatan.

“Perkara terbaik yang boleh kita lakukan adalah orang memperkasakan diri mereka dengan pengetahuan dan kesedaran serta menjaga diri sendiri dan orang lain. Saya percaya rakyat Malaysia secara umumnya bertimbang rasa, dan sifat ini juga akan membantu dalam memerangi Covid-19.

“Ini bermakna bahawa jika anda mempunyai simptom, anda secara automatik akan berfikir untuk tinggal di rumah. Jika anda mampu untuk membuat ujian, anda secara automatik akan menjalani ujian.

“Bersama-sama, kita boleh menghentikan kes daripada meningkat, dan diharapkan dapat menamatkan Covid-19 tidak lama lagi. Jika kes terus meningkat, ini juga bermakna kemungkinan varian baharu yang lebih teruk juga meningkat. Saya pasti tiada siapa yang mahu untuk hidup melalui gelombang lain pada masa depan,” katanya.

Berita berkaitan
Waktu kerja fleksibel bantu tingkatkan kualiti?
February 3, 2023· Isu semasa
Pengerusi PAC sebelum ini dari DAP sahkan perolehan vaksin teratur, nak spin apa lagi?
January 25, 2023· Isu semasa
4,069 pengembara China tiba di Malaysia, belum kesan positif Covid-19: KKM
January 10, 2023· Isu semasa
Sempadan China dibuka semula ketika kes Covid-19 semakin meningkat
January 8, 2023· Dunia
Popular
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
February 5, 2023
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
February 5, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
580 mangsa banjir di 3 negeri pindah ke tujuh PPS hingga malam ini
8 jam lalu · Isu semasa
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
9 jam lalu · Isu semasa
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
9 jam lalu · Isu semasa
Kanser serviks kerap serang wanita muda
17 jam lalu · Isu semasa
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
February 4, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok