PAC panggil Tengku Zafrul, Khairy jelaskan isu MySejahtera

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) memanggil Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar ke prosiding untuk memberi penjelasan berhubung isu lesen MySejahtera.

Perkara itu diumumkan Pengerusi PAC, Wong Kah Woh hari ini dan bakal mengumumkan tarikh prosiding tersebut dalam masa terdekat.

“Tarikh dan masa prosiding akan ditetapkan dan diumumkan dalam masa terdekat,” katanya dalam kenyataan.

Selain itu, PAC juga akan menggunakan punca kuasa mengikut Peraturan Mesyuarat 83(2) serta Perkara 11(b) Pekeliling Am Bil 2 Tahun 1982 dalam mengendalikan prosiding ini.

Baru-baru ini, PAC mempersoalkan pengambilalihan MySejahtera oleh MySJ Sdn Bhd daripada KPISoft, atau kini dikenali sebagai Entomo Malaysia.

Kabinet dilaporkan sudah memberikan “lampu hijau” kepada Kementerian Kesihatan pada November, untuk melantik MySJ mengambil alih aplikasi itu menerusi runding terus.

Sebelum ini, Khairy menegaskan aplikasi itu adalah kepunyaan kerajaan dengan kementeriannya dilantik sebagai “pemilik asal” MySejahtera bagi pengurusan kesihatan awam negara.

Wong berkata, PAC berpandangan isu berhubung pembangunan dan perolehan aplikasi MySejahtera perlu dijelaskan secara telus di hadapan jawatankuasa itu sebagai sebuah jawatankuasa nonpartisan atas kepentingan rakyat dan negara.

“Khasnya mengenai pelantikan sebuah syarikat swasta sebagai pengendali aplikasi MySejahtera secara rundingan terus serta kos yang terlibat.

“Tambahan pula ia membabikan isu berhubung keselamatan data peribadi rakyat sekali gus mengelakkan pihak yang tidak bertanggungjawab daripada mengambil kesempatan atas maklumat peribadi rakyat,” kata Wong lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR