P.Pinang-Kedah: Keterlaluan label pandangan Sanusi sebagai jenayah

June 6, 2023 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan tindakan sesetengah pihak yang melabel pandangan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkait sejarah Pulau Pinang sebagai satu jenayah itu keterlaluan.

Ia susulan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini yang mengesahkan Sanusi sedang disiasat polis dan kes tersebut diserahkan sepenuhnya kepada Peguam Negara untuk diambil tindakan lanjut.

“Saya tak nak campur dalam kontroversi Pulau Pinang tapi mengatakan Sanusi lakukan jenayah kerana memberikan pandangannya terhadap sejarah pulau itu melampau,” katanya melalui satu hantaran di Facebook, hari ini.

Pagi tadi, nama Sanusi hangat disebut-sebut di Dewan Rakyat apabila pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng meminta perdana menteri menyatakan tindakan ke atas gesaan Menteri Besar Kedah agar Perlembagaan Persekutuan dipinda untuk padamkan Pulau Pinang supaya boleh dikembalikan kepada Kedah.

Sanusi sebelum ini dilaporkan mendakwa Pulau Pinang hak milik Kedah di mana hanya Perak dan Perlis yang mempunyai sempadan dengan Kedah.

Sementara itu Dr Mahathir mengakui ketika menjadi perdana menteri di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini, beliau ada memujuk Guan Eng agar membayar lebih RM10,000 kepada Kedah setiap tahun.

“Saya tidak akan berkata apa-apa tentang apa yang berlaku kepada dua wilayah Tanah Melayu ini kecuali mengakui bahawa saya memujuk Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan ketika itu untuk memberi lebih RM10,000 kepada Kedah setiap tahun.

“Saya tidak meminta sesiapa untuk percaya saya,” katanya.

Sebelum ini dilaporkan Kedah hanya menerima bayaran RM10,000 sebagai royalti pajakan Pulau Pinang namun pada 2018, kerajaan PH pimpinan Dr Mahathir bersetuju memberi sumbangan khas RM10 juta setahun kepada negeri itu.

Dalam kenyataan sama, Dr Mahathir turut menyingkap sejarah perjanjian antara Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) dengan Kedah ketika pengambilalihan pulau tersebut.

“Dari segi sejarah, Sultan Kedah berkenan supaya SHTI mengambil alih pulau itu dengan bayaran 6,000 dolar Sepanyol setahun. Kemudian jalur daratan bertentangan telah ditambah untuk 4,000 dolar Sepanyol, setahun.

“Selain itu, perjanjian tersebut memerlukan syarikat British membantu dalam pertahanan Kedah sekiranya diserang oleh negara asing. Kita tahu bahawa British gagal memenuhi janji mereka.

“Perjanjian penyerahan Singapura pula adalah berbeza. British membuat bayaran sekali sahaja sebanyak 60,000 dolar Sepanyol kepada Temenggong

Perlu diingat bahawa Sultan Ali, iaitu Sultan pada masa itu tidak menandatangani namun dianugerahkan sebuah rumah di Kampung Gelam, Singapura.

“Kemurahan hati ini tidak disertai dengan pengiktirafan British terhadap Ali sebagai Sultan. Maka jelas dapat dilihat perbezaan antara perjanjian Pulau Pinang dan perjanjian Singapura,” jelasnya.

Berita berkaitan
Saya pun tak berani hurai al-Quran tapi dia berani, Sanusi bidas MP DAP bukan Islam
September 23, 2023· Politik
Tun M komited bantu pembangunan ekonomi ‘SG4’
September 21, 2023· Isu semasa
Tiada wakil UMNO dilantik jadi Timbalan Ketua Menteri P. Pinang
August 16, 2023· Politik
DAP beri satu jawatan Exco kepada UMNO, tapi parti Amanah belum pasti
August 15, 2023· Politik
Popular
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
September 23, 2023
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
September 23, 2023
Tun M komited bantu pembangunan ekonomi ‘SG4’
September 21, 2023
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
23 jam lalu · Isu semasa
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
23 jam lalu · Isu semasa
Polis Perak rampas dadah RM1.5 juta, lima orang ditangkap
September 22, 2023 · Isu semasa
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023 · Isu semasa
Banjir Perak: Jumlah mangsa dipindah meningkat pagi ini
September 22, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tok Guru Hadi di Simpang Pelangai
19 jam lalu
[VIDEO] Dah bohong sini, dia bohong di New York
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok