Orang senang sahaja tentang tanam ketum untuk perubatan: Zahidi

May 17, 2022 · Isu semasa

Hanya ‘orang senang’ dan mewah sahaja yang menentang usaha menanam ketum dan hemp bagi tujuan perubatan, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin.

Sedangkan katanya, usaha itu bertujuan membantu ekonomi penduduk di kawasan luar bandar menjana pendapatan menggunakan tumbuh-tumbuhan yang banyak manfaat seperti ketum dan hemp.

“Rata-rata yang menentang penanaman ketum ini datangnya daripada golongan orang ‘senang’, padahal ia dapat membantu penduduk luar bandar untuk menjana pendapatan, jadi mereka tidak perlu lagi harapkan duit kerajaan sahaja.

“Kita ambil contoh negara jiran yang menjana pendapatan AS$ 3 bilion menerusi penanaman ketum. Bayangkan jika dua juta orang Malaysia tanam pokok ketum dan kita bayar RM1,500 kepada mereka untuk satu pokok.

“Kemudian kita bekalkan ketum ini ke negara-negara yang ingin menjadikannya bahan perubatan, tidak mustahil kita juga mampu menjana AS$ 1 bilion,” katanya memetik laporan Bh hari ini.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Penanaman Pokok Gutta Percha Terbanyak – The Malaysia Book of Records (MBR), di sini hari ini. Program berkenaan sempena Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia 2022 yang dijayakan di Taman Botani, di Putrajaya.

Pada 14 April lalu, beliau dilaporkan berkata, perbincangan mengenai kebenaran penanaman ketum dan hemp bagi tujuan perubatan mendapat ‘lampu hijau’ daripada kerajaan yang tidak mempunyai halangan dan sudah memberikan kebenaran untuk satu perbincangan dilakukan.

Perbincangan itu membabitkan pihak Ahli Parlimen Padang Besar terbabit dengan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berhubung kelulusan tanaman berkenaan yang hanya diperuntukkan untuk tujuan perubatan.

Ditanya perkembangan perbincangan itu, Zahidi berkata, usaha sekarang adalah untuk mendidik masyarakat terlebih dahulu.

“Malaysia ini hebat sebenarnya, ada banyak pokok yang ada banyak kegunaan, termasuklah pokok ketum, tetapi penjelasan kepada masyarakat perlu dilakukan terlebih dahulu. Kebenaran yang dimaksudkan adalah penggunaan ketum bagi tujuan perubatan,” katanya.

Beliau juga sebelum ini dilaporkan berkata, kebenaran menanam ketum dilihat dapat membantu masyarakat luar bandar meningkatkan taraf hidup kerana prosesnya mudah, hanya memerlukan angin, matahari serta tanah dan tidak memerlukan baja selain mendapat permintaan tinggi di luar negara.

Hemp pula, katanya, adalah tanaman alternatif yang boleh digunakan untuk perubatan dan secara alternatifnya, ia sebahagian daripada program kredit karbon yang mana tumbuhan itu boleh menukar karbon dioksida kepada oksigen sebanyak tiga kali ganda.

Industri penanaman hemp kini semakin giat dibangunkan di negara luar dan sehingga kini, sebanyak 40 negara membenarkan penggunaan hemp untuk perubatan.

Malah, nilai pasaran industri berkenaan mampu mencecah RM60 bilion selain negara jiran, Thailand juga sedang mengkaji industri itu untuk pembangunan negara mereka.

Berita berkaitan
Tanam pokok ganja, Yasin berdepan hukuman penjara seumur hidup dan sebat
June 22, 2022· Isu semasa
Bekas diplomat, anak mengaku tidak bersalah tanam 102 pokok ganja
June 8, 2022· Isu semasa
Ambil tindakan progresif, benarkan kanabis dan hemp bagi tujuan perubatan
May 6, 2022· Isu semasa
Rakyat perlu diberi kesedaran kegunaan ganja dalam perubatan, buang stigma
April 21, 2022· Rencana
Popular
Ia berlaku seperti jangkaan, kata pendakwaan bantah permohonan Najib
July 6, 2022
21 Julai keputusan Najib boleh atau tidak dapat khidmat QC Britain
July 6, 2022
Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo
July 6, 2022
Hakim setuju lawat 2 banglo disebut dalam kes rasuah Presiden UMNO
July 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
‘Kelakar’ jika tanya penderma duit haram atau tidak, kata Zahid
17 minit lalu · Isu semasa
Maybank naikkan kadar pinjaman asas 25 mata mulai Jumaat
41 minit lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh lagi, Bursa Malaysia pula menjunam
48 minit lalu · Isu semasa
4 Ogos keputusan permohonan Rosmah ketepi Sri Ram
58 minit lalu · Isu semasa
Gempa di Laut Andaman tak cetus tsunami di Malaysia
1 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
2 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
22 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok