OPR naik lagi 25 mata asas

September 8, 2022 · Isu semasa

Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) memutuskan untuk menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.50 peratus.

Kenaikan itu berlaku menyusul kedudukan nilai ringgit yang menjunam ke paras terendah dalam tempoh 24 tahun semalam (7 September 2022), walaupun hari ini ia meningkat sedikit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS).

Ia adalah kenaikan kali ketiga berturut-turut tahun ini untuk kadar penanda aras pinjaman dan simpanan sejak Mei dan Julai lalu, dengan masing-masing sebanyak 25 mata asas kepada 2.25 peratus berbanding paras rekod terendah 1.75 peratus sebelum ini.

Keputusan kenaikan OPR itu diputuskan MPC pada mesyuarat dasar monetarinya yang diadakan selama dua hari bermula semalam (7 September 2022).

Kenaikan itu dikatakan dibuat bagi membantu mengurangkan kadar inflasi negara, ditambah dengan pemulihan ekonomi yang teguh.

Bank pusat itu berkata ekonomi global terus berkembang, walaupun lebih perlahan, terjejas oleh tekanan kos yang meningkat, keadaan kewangan global yang lebih ketat dan langkah-langkah pembendungan yang ketat di China.

BNM juga berkata pertumbuhan global terus disokong oleh peningkatan dalam keadaan pasaran buruh dan pembukaan semula sepenuhnya kebanyakan ekonomi dan sempadan antarabangsa.

Tekanan inflasi kekal tinggi, disebabkan oleh harga komoditi yang melonjak dan pasaran buruh yang ketat, walaupun keadaan rantaian bekalan global terus berkurangan.

“Oleh itu, bank pusat dijangka terus menyesuaikan tetapan dasar monetari, sesetengahnya pada kadar yang lebih pantas, untuk mengurangkan tekanan inflasi.

“Secara khususnya, pelarasan agresif dalam kadar faedah AS telah menyumbang kepada persekitaran dolar yang kukuh.

“Ini menyebabkan turun naik yang lebih tinggi dalam pasaran kewangan, menjejaskan mata wang pasaran utama dan sedang pesat membangun lain, termasuk ringgit.

“Melangkah ke hadapan, pertumbuhan global dijangka menghadapi cabaran daripada kesan pengetatan dasar monetari dalam kebanyakan ekonomi dan langkah pengurusan wabak Covid-19 di China.

“Tinjauan pertumbuhan tertakluk kepada risiko penurunan, termasuk tekanan kos yang tinggi, potensi krisis tenaga di Eropah, dan pengetatan mendadak dalam pasaran kewangan,” katanya.

Sementara itu, Bank Negara berkata purata inflasi keseluruhan ialah 2.8 peratus dari tahun ke tahun.

Inflasi keseluruhan diunjurkan memuncak pada suku ketiga 2022 sebelum menyederhana selepas itu, disebabkan oleh kesan asas yang melesap dan sejajar dengan jangkaan penurunan harga komoditi global.

“Inflasi asas, seperti yang diukur oleh inflasi teras, dijangka purata lebih hampir kepada hujung atas julat ramalan 2.0-3.0 peratus pada 2022, dengan beberapa tanda tekanan didorong permintaan di tengah-tengah persekitaran kos yang tinggi.

“Tahap tekanan menaik terhadap inflasi akan kekal sebahagiannya dikawal oleh kawalan harga sedia ada, subsidi bahan api, dan kapasiti ganti semasa dalam ekonomi,” katanya.

Bagaimanapun, Bank Negara menambah bahawa prospek inflasi terus tertakluk kepada langkah dasar domestik, serta perkembangan harga komoditi global yang timbul, terutama daripada konflik ketenteraan yang berterusan di Ukraine dan gangguan berkaitan bekalan yang berpanjangan.

“Dengan prospek pertumbuhan positif bagi ekonomi Malaysia kekal utuh, MPC memutuskan untuk melaraskan lagi tahap penyesuaian monetari.

“Pada tahap OPR semasa, pendirian dasar monetari terus kekal akomodatif dan menyokong pertumbuhan ekonomi,” katanya.

Berita berkaitan
DAP tolak PRU awal walaupun terpaksa terima kerajaan huru-hara, kata Loke
1 jam lalu· Politik
Ringgit jatuh lagi berbanding dolar AS, menghampiri RM4.70
18 jam lalu· Isu semasa
Unjuran KDNK 2022 Malaysia disemak naik kepada 6.4 peratus
September 28, 2022· Isu semasa
Bajet 2023 Malaysia dijangka lebih mengutamakan rakyat: Bank Dunia
September 28, 2022· Isu semasa
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
September 28, 2022
Mahkamah tolak permohonan Shafee gantung prosiding saman LHDN
September 28, 2022
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
1 jam lalu · Isu semasa
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
1 jam lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding semalam berbanding dolar
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
3 jam lalu · Isu semasa
2,445 kes semalam, dua kematian
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok