Ocean Infinity mahu cari lagi MH370

June 21, 2022 · Isu semasa

Syarikat penerokaan dasar laut dari Amerika Syarikat, Ocean Infinity berminat untuk melakukan satu lagi pencarian pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370 yang hilang.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong berkata Ocean Infinity bersedia menerima satu lagi perjanjian berdasarkan terma “no cure, no fee,” sama seperti pada 2018, di mana kerajaan hanya akan membayar syarikat itu jika berjaya mencari bangkai pesawat berkenaan.

MH370 hilang pada 8 Mac 2014, ketika dalam penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke Beijing, China.

Ocean Infinity ialah syarikat robotik marin yang menggunakan robot autonomi, biasanya dalam pembentukan armada, untuk mendapatkan sejumlah besar data daripada lautan dan dasar laut.

Dalam catatan Facebook semalam, Ka Siong berkata beliau mengadakan pertemuan dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ocean Infinity Oliver Plunkett dan wakil keluarga mereka yang menaiki MH370 di pejabatnya.

“Plunkett memberi kami maklumat tentang kemajuan teknologi terkini syarikat, bakat manusia dan keupayaan berbanding lima tahun lalu. dibuat hanya jika syarikat menemui serpihan itu,” tambahnya.

Dalam salah satu misteri penerbangan terbesar dunia, MH370, menggunakan Boeing 777-200ER kemudiannya, hilang dengan 239 orang di dalamnya.

Pada 2018, Ocean Infinity menjalankan pencarian pesawat di selatan Lautan Hindi tanpa kejayaan.

“Beliau berkongsi kesediaan Ocean Infinity untuk meneruskan pencarian MH370 berdasarkan perjanjian “no cure, no fee”, di mana pembayaran dibuat hanya jika syarikat menemui bangkai pesawat,” kata Ka Siong.

Dalam salah satu misteri penerbangan terbesar dunia, MH370, menggunakan Boeing 777-200ER kemudiannya, hilang dengan 239 penumpang dan anak kapal di dalamnya.

Pada 2018, Ocean Infinity menjalankan pencarian pesawat itu di selatan Lautan Hindi tetapi gagal menemuinya.

Syarikat itu menjalankan pencarian dan mengumpul data berkualiti tinggi meliputi kawasan seluas lebih 112,000 kilometer persegi dan berjaya mengatasi keadaan dan kawasan dasar laut yang mencabar.

Keluasan kawasan yang diliputi dalam masa lebih tiga bulan operasi adalah jauh melebihi sasaran awal iaitu 25,000 km persegi dan hampir sama dengan kawasan pencarian sebelumnya dalam tempoh dua setengah tahun,

Mengulas lanjut, Ka Siong mengulangi bahawa keputusan untuk meneruskan operasi pencarian hanya boleh dibuat jika kerajaan Malaysia, China dan Australia secara bersama bersetuju dengan perkara itu.

“Saya telah mengarahkan pegawai saya di Kementerian Pengangkutan untuk mendapatkan maklumat lanjut daripada Ocean Infinity untuk perbincangan sebelum kita berunding dengan kerajaan Australia dan China.

“Kami seterusnya mengulangi bahawa mesti ada bukti baharu yang boleh dipercayai sebelum kami boleh meneruskan operasi pencarian yang lain,” katanya.

Turut hadir pada mesyuarat semalam ialah pegawai dari Bahagian Penerbangan Kementerian Pengangkutan, Biro Siasatan Kemalangan Udara dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia.

Berita berkaitan
MCA gantung keahlian ahli perniagaan selepas bertemu Dr M
June 13, 2022· Politik
Sedia beri kerjasama jika disiasat dakwaan rasuah projek MRT: Wee
May 31, 2022· Isu semasa
Tambang naik, syarikat e-hailing dipanggil beri penjelasan
May 22, 2022· Isu semasa
Nahas pesawat di Cameroon ragut semua nyawa penumpang
May 13, 2022· Dunia
Popular
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Shafee hidap laringitis: Kes Najib, laporan audit didengar 12 Ogos
July 4, 2022
Mahkamah tolak permohonan Zahid tangguh prosiding kes rasuah
July 4, 2022
Perbicaraan pengesahan lafaz cerai MB Perlis ditetapkan 25 Ogos
July 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Syed Saddiq arah keluar tunai RM1 juta dari bank: Saksi pendakwaan
5 jam lalu · Isu semasa
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
5 jam lalu · Isu semasa
Gempur kilang, sempadan sekat seleweng minyak masak subsidi: PM
6 jam lalu · Isu semasa
Maybank IB pula unjur OPR naik 100 bps untuk 12 bulan akan datang
6 jam lalu · Isu semasa
Aidiladha: Lebih 2.3 juta kenderaan bakal guna KLK, LPT pada 8-11 Julai
7 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok