Nutrisi untuk anak baharu belajar berpuasa

Umat Islam mulai bersahur bagi memulakan puasa Ramadan. Bagi ibu bapa dan si cilik baharu ingin belajar berpuasa, sudah pasti keterujaan itu terbit dalam hati. Tidur lebih awal supaya mudah bangkit dinihari antara pesanan biasa kita dengar.

Realitinya ibu bapalah insan paling seronok dan agak gusar melatih anak-anak berpuasa.

Seronok kerana ia pengalaman pertama. Gusar kerana sejauh mana sajian disediakan itu pada masa sama, mampu membekalkan tenaga di sekolah.

Menurut Pakar Pemakanan Pantai Hospital Sungai Petani, Nur Zakira Imana Mohd. Fadzil, mendidik anak berpuasa mungkin menjadi satu cabaran buat sesetengah ibu bapa apatah lagi jika ibadat itu dilakukan ketika cuaca panas dan terik.

Ia boleh menyebabkan mereka lebih cepat berasa letih, dahaga dan mengalami dehidrasi hingga menjejaskan aktiviti seharian.

Oleh itu, perhatian penting perlu diberi terhadap pengambilan makanan dan minuman ketika bersahur dan berbuka puasa agar mereka kekal cergas serta sihat bagi menjalani ibadat puasa.

“Sahur adalah suatu kewajiban. Tawarkan mereka makanan mengandungi karbohidrat lebih kompleks seperti beras perang, pasta, produk bijirin penuh atau pita, sayuran berkanji dan sayuran berdaun selain sumber protein yang baik seperti ikan, telur, ayam dan daging.

“Malah elemen penting tidak boleh diabaikan ialah melengkapkan hidangan mereka dengan sesuatu yang manis daripada buah malah makanan tinggi serat membuatkan kanak-kanak lambat berasa lapar,” katanya.

Untuk anak dalam usia muda (kurang tujuh tahun), ibu bapa boleh mencuba bubur dengan campuran sayuran bersama sumber protein yang baik seperti ikan atau telur.

Pada akhir hidangan sebelum mula berpuasa, kanak-kanak boleh diberi minuman yang membekalkan tenaga. Susu menjadi salah satu pilihan ketika bersahur untuk anak kekal terhidrat.

“Disebabkan tempoh berpuasa yang lama sehingga belasan jam, makanan yang lebih mudah dicerna akan menjadi pilihan lebih baik untuk kanak-kanak manakala ada beberapa jenis makanan perlu dihindari untuk mengelakkan masalah penghadaman.

“Makanan mengandungi banyak lemak dan terlalu berempah atau pedas boleh memicu beberapa masalah penghadaman misalnya kembung, refluks dan beberapa masalah lain,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR