Norma baharu cegah Covid-19 di sekolah

October 23, 2021 · Isu semasa

Hanya negeri fasa 4 boleh jalani sesi persekolahan bersemuka. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sedaya upaya memastikan semua murid sekolah menengah dan sekolah rendah menjalani sesi persekolahan secara bersemuka.

Namun begitu, Menterinya Dr Radzi Jidin berkata, hanya negeri-negeri di fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang akan kembali ke sekolah menerusi dua proses persekolahan.

Selain itu, amalan Prosedur Operasi Standard (SOP) perlu terus dilakukan untuk mencegah jangkitan dan penularan wabak ini di sekolah.

Menurut  Pakar Pediatrik, Pantai Hospital Laguna Merbok, Dr. Ahmad Bazli Mohamad, amalan mencuci tangan tidak boleh dilakukan secara ala kadar di sekolah.

Kanak-kanak perlu diajar cara sanitasi tangan yang betul agar risiko jangkitan melalui tangan dapat dielakkan. Ini kerana tangan merupakan anggota badan yang sentiasa terdedah kepada persekitaran kerana fungsinya diperlukan hampir dalam semua aktiviti yang dilakukan manusia.

“Mereka yang tidak jaga kebersihan tangan bukan saja boleh menjejaskan kesihatan diri sendiri tetapi juga orang lain. Tangan yang kotor bukan saja boleh menjadi tempat kuman membiak tetapi juga sebagai medium untuk kuman disebarkan dari satu tempat ke tempat yang lain.

“Jika mereka yang dijangkiti bersin atau batuk secara terbuka, titisan atau air liur itu berpotensi terjatuh ke atas permukaan yang terdedah. Sekiranya mereka menutup hidung atau mulut dengan tangan, dan kemudian menyentuh permukaan tanpa membasuh tangan, virus tersebut akan tersebar di atas permukaan berkenaan.  Orang lain yang menyentuh tempat yang sama dan memegang muka atau makan tanpa membasuh tangan boleh mendapat kuman Covid-19 kerana virus Covid-19 boleh hidup di atas permukaan untuk tempoh yang agak lama,” katanya.

Antara norma baharu yang digariskan  di sekolah adalah:

  • Pemeriksaan suhu badan pelajar sebelum memasuki kawasan sekolah

Sekiranya terdapat pelajar yang menunjukkan gejala jangkitan, mereka perlu diasingkan di bilik isolasi sebelum tindakan lanjut diambil oleh pihak sekolah. Ibu bapa juga harus memainkan peranan dengan memeriksa sendiri suhu badan anak-anak mereka sebelum ke sekolah serta memantau gejala jangkitan dan elakkan daripada hadir ke sekolah sekiranya pelajar tersebut bergejala.

  • Penjarakan sosial di kelas

Kedudukan pelajar di dalam kelas akan disusun dengan jarak satu meter antara satu sama lain. Sekiranya jumlah pelajar melebihi kapasiti meja yang disediakan, mereka akan ditempatkan di kelas lain. Begitu juga kedudukan pelajar di dalam makmal dan bengkel.

  • Makan di dalam kelas semasa waktu rehat

Waktu rehat adalah masa yang paling kritikal untuk kanak-kanak. Bagi mengelakkan pelajar berkerumun di kantin, mereka digalakkan untuk membawa makanan yang dibeli dan makan di dalam kelas. Waktu rehat dan pergerakan pelajar akan disusun secara berperingkat bagi memberi ruang kepada mereka untuk membeli makanan di kantin. Pihak kantin pula akan menjual makanan yang telah siap dibungkus sahaja.

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Influenza menyerang!
August 2, 2022· Isu semasa
Bertindak luar kawalan padah kesihatan mental terjejas
August 2, 2022· Isu semasa
MP digesa sokong RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok
August 1, 2022· Isu semasa
Popular
Rayuan terakhir: Adakah Najib sedang guna strategi baharu?
August 12, 2022
Parti liar Janda Baik: Datuk Seri, warga emas antara 25 ditahan
August 11, 2022
Siapa ‘jerung’ di belakang skandal kapal tempur: Rafizi tanya Najib
August 11, 2022
Gerbang iPay88 alami ‘insiden’, data kad pelanggan mungkin terjejas
August 11, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ekonomi negara tumbuh lebih kukuh 8.9 peratus pada suku kedua: BNM
28 minit lalu · Isu semasa
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
31 minit lalu · Isu semasa
BNM jamin pelanggaran data iPay88 tidak libat kelemahan sistem bank
1 jam lalu · Isu semasa
Tubuh RCI siasat pelanggaran data setelah iPay88 alami ‘insiden’
2 jam lalu · Isu semasa
Ringgit rendah berbanding dolar AS
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok