NGO lapor polis himpunan haram baju hitam, bimbang muncul kluster baharu

Lima pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini membuat laporan polis terhadap perhimpunan baju hitam pada Sabtu di ibu negara, sambil mendesak tindakan tegas diambil terhadap penganjur yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Peguam bela dan peguam cara yang mewakili NGO berkenaan Kamarudin Ahmad membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi kira-kira jam 11.30 pagi tadi.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu mengenakan tindakan tegas tanpa sebarang kompromi terhadap penganjur demonstrasi berkenaan kerana berkumpul dan tidak mematuhi penjarakan fizikal.

“Kehadiran begitu ramai peserta bakal mewujudkan risiko kluster perhimpunan,” katanya kepada media selepas membuat laporan itu.

Lima NGO berkenaan adalah Persatuan Anak Melayu Johor; Gabungan NGO 1Malaysia; Pertubuhan Sosial dan Minda Prihatin; Dewan Perundingan NGO; dan Pertubuhan Salam Budi.

Kamarudin berkata NGO berkenaan juga kecewa dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) yang berdiam diri berhubung tindakan peserta demonstrasi yang melanggar PKP.

“Pada saat negara dilanda Covid-19 dan kerajaan sedang memerangi wabak tersebut perhimpunan #Lawan mengancam ketenteraman awam. Kami mohon pihak polis ambil tindakan tegas ke atas pihak penganjur perhimpunan #Lawan dan pastikan tidak berulang lagi sebarang perhimpunan yang melanggar PKP,” katanya.

Bagaimanapun ketika wartawan hendak mengemukakan soalan kepadanya, sidang media itu diganggu oleh individu yang dipercayai mewakili kumpulan baju hitam apabila membangkitkan isu perhimpunan oleh pemimpin kerajaan.

Kamarudin bagaimanapun ketika menjawab soalan wartawan berkata orang ramai sangat bimbang dengan perhimpunan itu yang boleh mencetuskan peningkatan jumlah kes jangkitan Covid-19.

“Sebab itu kita sebagai orang awam dan NGO tidak mahu perkara sedemikian (demonstrasi) berterusan. Janganlah jika tidak ada tindakan daripada pihak polis akan wujud lagi kumpulan yang akan membuat perhimpunan. Sampai bila kita nak kena kurung? Kita akan terus kena kurung selagi angka Covid-19 tidak turun,” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata, perarakan #Lawan itu jika tidak mempunyai permit dan kebenaran polis ianya sama seperti perhimpunan haram dan melanggar Akta Perhimpunan Aman.

BERITA BERKAIT
POPULAR