NGO Indonesia kata depoh Imigresen Malaysia “Seperti Neraka”: SCMP

June 28, 2022 · Isu semasa

Kumpulan hak asasi (NGO) Indonesia menuduh pihak berkuasa Imigresen Malaysia menjadi punca menyebabkan kematian 149 rakyat negara itu yang ditahan di depoh tahanan sejak 18 bulan lalu.

Dalam laporan bertajuk “Seperti di Neraka”, NGO Indonesia berkata kurang prihatin terhadap kesejahteraan tahanan daripada pegawai yang bertanggungjawab ke atas kemudahan di Sabah, di mana sehingga 260 orang – termasuk kanak-kanak – didakwa bersesak dalam sel tanpa tingkap sebesar gelanggang badminton, dilengkapi dengan hanya tiga mangkuk tandas.

Dalam satu kejadian, pegawai depoh didakwa meninggalkan seorang tahanan bernama Nathan, yang menghidap sindrom down dan berusia 40-an, mati dengan tidak memberikan bantuan kesihatan walaupun dia telah sakit untuk tempoh yang lama, menurut Abu Mufakhir, seorang aktivis Koalisi Migran Buruh Berdaulat, atau Gabungan Pekerja Migran Berdaulat (GPMB), yang menyediakan laporan itu.

“Beberapa kali pegawai memandang ringan keadaan Nathan dengan berkata ‘anda masih boleh bertahan kan?’, dan hanya memberinya (Paracetamol),” kata Abu Mufakhir pada pelancaran laporan itu hujung minggu lalu di Sabah seperti dilaporkan South China Morning Post (SCMP) hari ini.

Nathan meninggal dunia di pusat tahanan Tawau pada Mac. Punca kematian tidak dinyatakan dalam sijil kematiannya.

Jumlah kematian yang disebut dalam laporan itu berdasarkan data yang diberikan kepada GPMB oleh kedutaan Malaysia di Jakarta, yang melaporkan 2,191 pengusiran antara Januari 2021 hingga 24 Jun tahun ini.

Abu Mufakhir berkata seorang lagi tahanan, Aris bin Siang, meninggal dunia pada September di pusat tahanan Tawau selepas didakwa dinafikan rawatan perubatan, walaupun beberapa kali tidak sedarkan diri sepanjang enam bulan ditahan.

“Enam peratus daripada mereka yang ditahan meninggal dunia. Ini bukan sesuatu yang boleh berlaku dalam keadaan biasa,” kata Abu Mufakhir mengenai jumlah kematian.

“Tiada air bersih, makanan itu mengerikan, bagaimana orang tidak boleh mati apabila mereka hanya mendapat dua hingga tiga jam tidur sehari?,” katanya menurut laporan SCMP.

Pegawai dengan jabatan Imigresen Malaysia tidak menjawab permintaan untuk memberi ulasan, menurut laporan itu.

NGO itu juga menekankan wabak kudis dalam kalangan tahanan, sama seperti situasi yang dilaporkan mengenai warga China yang ditahan di Johor yang mengalami “bisul dan ulser kulit” – termasuk pada kemaluan mereka – yang tidak sembuh walaupun lima bulan selepas dibebaskan.

Laporan NGO Indonesia itu mendakwa bahawa apabila tahanan meminta ubat daripada pegawai Imigresen, mereka secara mengejek diberitahu untuk menggaru sendiri, sembil pegawai berkata: “Itulah ubatnya.”

Mengulas mengenai dakwaan layanan tidak berperikemanusiaan oleh pegawai Malaysia, Dinda Nuur Annisaa Yura dari Solidaritas Perempuan (Perpaduan Wanita) berkata ia serupa dengan sikap zaman penjajah di mana tahanan bukan sahaja dihukum, tetapi “dikuasai”.

“Dari sini kita melihat paradigma, perspektif yang tidak melihat tahanan ini sebagai manusia,” kata Dinda.

SCMP juga melaporkan bahawa Kementerian Dalam Negeri (KDN), yang menyelia Jabatan Imigresen dan operasinya, sejak 2019 menghalang akses luar ke pusat tahanan, termasuk daripada Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR).

Tom Andrews, Pelapor Khas PBB mengenai situasi di Myanmar, berkata dalam lawatannya ke Malaysia baru-baru ini dia dinafikan akses ke depoh tahanan untuk bertemu pelarian Myanmar, dan tidak mempunyai sebarang jawapan kepada beberapa surat yang dihantar kepada KDN meminta pertemuan diadakan.

“Saya amat bimbang dengan laporan bahawa ratusan kanak-kanak mungkin berada di kemudahan ini, termasuk mangsa pemerdagangan. Kanak-kanak tidak boleh ditempatkan di kemudahan tahanan migrasi,” kata Andrews.

Menurut SCMP, pelarian Rohingya di depoh berhampiran Kuala Lumpur juga membangkitkan aduan serupa mengenai layanan mereka semasa dalam tahanan, yang sebahagian besarnya sepadan dengan apa yang diterbitkan oleh NGO Indonesia itu dalam laporannya.

Pelarian Rohingya Abdul Qahhar, yang ditahan selama dua tahun, berkata tahanan hanya dibenarkan satu set pakaian sepanjang berada di depoh.

“Saya melihat seorang dipukul oleh pegawai imigresen kerana memiliki dua baju-T,” katanya ketika dihubungi.

Awal tahun ini, keadaan di sebuah pusat tahanan di utara Kedah yang didakwa buruk mencetuskan rusuhan yang menyebabkan lebih 520 orang melarikan diri dari kemudahan itu. Walaupun kebanyakannya berjaya ditangkap semula, enam – termasuk dua kanak-kanak – terbunuh ketika cuba menyeberangi lebuh raya enam lorong.

SCMP juga memetik Jerald Joseph, bekas Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam), berkata pertubuhan itu menerima aduan tetap mengenai dakwaan penyeksaan yang dilakukan di dalam depoh Imigresen.

“Pihak berkuasa Malaysia pada masa lalu percaya bahawa hukuman sebat akan menghalang mereka yang memasuki negara ini tanpa dokumen,” kata Jerald, yang merupakan penceramah panel pada pelancaran laporan NGO Indonesia itu.

Abu Mufakhir mencadangkan bahawa walaupun mudah bagi Malaysia untuk menyediakan air bersih dan tandas yang mencukupi di depoh, pegawai Imigresen menggunakan tindakan “dramatik” ini sebagai penghalang.

“Mereka menyediakan keadaan ini untuk mewujudkan keganasan, jadi apabila tahanan dibebaskan mereka akan kembali dan memberitahu orang lain mengenainya,” katanya.

Daripada 94 pendatang yang dihantar pulang yang menyumbang kepada laporan NGO itu mengenai penahanan mereka di Sabah, seorang wanita berkata terdapat dua neraka: “Satu di akhirat, yang lain di dunia ini, di pusat tahanan sementara di Sabah.”

Berita berkaitan
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
August 12, 2022· Isu semasa
Bersatu gesa kerajaan tubuh RCI siasat skandal kapal tak siap
August 8, 2022· Isu semasa
Peguam Negara pengerusikan jawatakuasa siasat insiden di KLIA
August 7, 2022· Isu semasa
Wanita Malaysia lahir anak di luar negara tak layak dapat kerakyatan
August 5, 2022· Isu semasa
Popular
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Zahid tukar reka bentuk LCS walaupun TLDM tidak setuju
August 17, 2022
‘Sila laksanakan’, tulis Zahid dalam surat berkaitan skandal kapal LCS
August 17, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ringgit, saham dibuka rendah
6 minit lalu · Isu semasa
Sindiket penipuan pembantu rumah ligat ketika krisis Covid-19
1 jam lalu · Isu semasa
3,516 kes semalam, 15 kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Rayuan akhir Najib bermula hari ini
2 jam lalu · Isu semasa
Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok