Negara rekod aliran wang keluar RM103.2 bilion setakat Sept: Zafrul

Aliran wang kuar negara yang direkodkan setakat September tahun ini adalah sebanyak RM103.2 bilion, kata Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Menteri Kewangan itu berkata jumlah tersebut meliputi transaksi berjumlah RM80.9 bilion membabitkan bayaran pampasan pekerja sebanyak RM9.7 bilion dan bayaran pendapatan pelaburan bernilai RM71.2 bilion.

“Tahun lalu, aliran wang keluar Malaysia bagi akaun primer dan sekunder adalah berjumlah RM112.3 bilion.

“Ini merangkumi transaksi seperti bayaran pampasan pekerja berjumlah RM14.1 bilion serta pendapatan pelaburan sebanyak RM68.4 bilion, termasuk penghantaran balik keuntungan dan dividen oleh pelabur asing di Malaysia,” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Bukit Bintang, Fong Kui Lun (DAP) dalam soalannya meminta kerajaan menyatakan jumlah aliran wang keluar dari Malaysia sepanjang tahun lalu dan tahun ini.

Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata, jumlah kutipan hasil daripada levi keuntungan luar biasa ke atas kelapa sawit, levi kenderaan barang, levi pelepasan dan levi pekerja asing adalah berjumlah RM2.2 bilion, tahun lalu.

Beliau berkata, jumlah itu meliputi satu peratus daripada nilai keseluruhan kutipan hasil Kerajaan Persekutuan.

“Walaupun ini dilihat kecil dalam menyumbang kepada kutipan hasil negara, ia masih membantu membiayai perbelanjaan operasi kerajaan.

“Setiap kutipan akan dimasukkan ke dalam Kumpulan Wang Disatukan dan disalurkan kepada perbelanjaan seperti emolumen, bayaran khidmat hutang dan persaraan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR