Neelofa, keluarga berdepan rakyat Malaysia: Petisyen dilancar di change.org

Sesudah empat kali berdepan undang-undang negara, selebriti yang kini terkenal dengan ‘kedegilan’, Neelofa dan suaminya seorang yang bergelar Pencetus Ummah – PU Riz – kini berdepan dengan rakyat Malaysia yang melancarkan petisyen mendesak kedua-duanya dipenjarakan sebagai pengajaran untuk mereka.

Neelofa atau Noor Neelofa Mohd Noor dan suami, Muhammad Haris Mohd Ismail pagi tadi didakwa di Mahkamah Majistret Seremban dan membuat pengakuan tidak bersalah atas pertuduhan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Neelofa dibenarkan diikat jamin RM5,000 manakala PU Riz yang berdepan dua pertuduhan dikenakan ikat jamin RM10,000.

Setelah jemu dengan kerenah Neelofa dan suaminya, rakyat Malaysia kini menandatangani petisyen mendesak kedua-duanya dipenjarakan.

Mengariskan empat kesalahan kedua-duanya, petisyen itu ditujukan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Menurut petisyen di dalam https://www.change.org/ Neelofa adalah selebriti yang telah banyak kali melanggar prosedur operasi standard (SOP) dan menidakkan undang-undang dalam usaha negara menangani pandemik Covid-19.

Kesalahan-kesalahan telah dilakukan tanpa serik menyebabkan wujudnya undang-undang yang ‘double standard’ dikenakan terhadap beliau.

Petisyen itu menggariskan kesalahan-kesalahan melanggar SOP yang telah Neelofa dan keluarganya lakukan iaitu:

1. Majlis Perkahwinan Neelofa & PU Riz di Grand Hyatt – Mac 2021 (tindakan telah diambil)

2. Honeymoom di Langkawi – Mac 2021 (tiada tindakan undang-undang diambil)

3. Rentas negeri ke Nilai 3, Negeri Sembilan tanpa sebab kukuh, sebaliknya ke kedai carpet – Mei 2021 (tiada tindakan undang-undang dikenakan)

4. Neelofa dan seluruh ahli keluarga berkumpul di rumah ketika hari raya Aidilfitri – Mei 2021 (langgar SOP Aidilfitri, tiada tindakan undang-undang diambil)

“Berdasarkan kesalahan-kesalahan berulang ini, kami desak Kerajaan Malaysia & Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk Neelofa segera dipenjarakan tanpa kompromi sebagai isyarat jelas kepada Kerajaan untuk tidak amalkan undang-undang double standard kepada VVIP & orang kenamaan!,” kata petisyen itu.

Setakat ini, lebih 21,416 individu sudh menandatangani petisyen berkenaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR